Effektiv solpanel vrider sig som solrosen

2012-08-21 07:30  

Låt solpanelen vända sig liksom solrosen – utan motor. Amerikanska forskare ökar solkraftens effektivitet med hjälp av ett fasändrande material.

Solrosor vrider sig sakta från öst till väst under dagens lopp. Fenomenet, som kallas heliotropism, hjälper blommorna att få så mycket solsken som möjligt.

I solindustrin kan solpanelerna följa solens gång tack vare motorer. Nu har forskare vid universitetet i Wisconsin-Madison, USA, hittat en energisnålare metod, helt utan motorer.

Hemligheten ligger i ett nytt material av en elastisk flytande polymer som ändrar fas i värme och drar ihop sig. I materialet finns även kolnanorör, som absorberar ljus och blir varma.

Forskaren har använt materialet för att tillverka ett antal ställdon som fästs vid solpanelen. De ställdon som är närmast solen blir varma och drar ihop sig så att solcellerna riktas mot ljuset.

När solen vandrar vidare över himlen så svalnar de böjda ställdonen och rätar upp sig. Samtidigt drar andra ställdon ihop sig. På så vis kan solpanelens effektivitet öka med tio procent, enligt forskaren.

Innovationen beskrivs i augustinumret av den vetenskapliga tidsskriften Advanced Functional Materials.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt