Dioxiner kan bildas i reningsfilter

2014-09-19 06:05  
Eva Weidemann Foto: Erik Agren / Umeå universitet

Vid sopförbränning bildas dioxiner, som ska renas bort från rökgasen med hjälp av filter. Men en ny avhandling visar att dioxiner kan bildas inuti filtren.

Dioxiner är ett samlingsnamn för en grupp klorerade organiska molekyler. En del av dessa har hormonstörande och cancerframkallande egenskaper.

Att dioxiner bildas vid förbränning av sopor, när rökgaserna svalnar, har varit känt sedan 1970-talet. Men från dagens moderna anläggningar är utsläppen små eftersom dioxinerna filtreras bort från rökgasen och fastnar i flygaskan.

Nu visar Eva Weidemann vid Umeå universitet i sin avhandling att dioxiner kan bildas under vissa förhållanden som man tidigare inte har känt till. Till exempel beskriver hon att dioxiner kan bildas inuti filtren i en storskalig anläggning för sopförbränning.

- Askan och kolet på filtret bildar dioxiner i det här specifika fallet, förmodligen för att temperaturen ligger lite högre än vad man brukar ha, säger Eva Weidemann.

Vilken sopförbränningsanläggning det rör sig om vill hon inte avslöja.

- Anläggningens utsläpp ligger fortfarande under de lagstadgade utsläppsgränserna, men det är ju inte bra överhuvudtaget att dioxiner bildas, säger hon.

De dioxiner som bildas i filtren är dock inte av den giftiga sorten.

- Det finns 210 dioxiner och 17 av dem är giftiga. De som bildas i filtren tillhör inte de 17. Så det är inget miljöproblem, men det är lite konstigt att det händer, säger hon.

Samtidigt riskerar reningsförmågan i filtren att försämras när dioxiner bildas i dem.

- Tanken är att dioxiner ska fastna på ytor i filtret. Om det bildas en massa dioxiner där sätts ytorna som fångar upp dioxinerna igen och filtren blir lite sämre, säger Eva Weidemann.

Ett annat problem är att dioxiner kan bildas i provtagningsutrustningen då prover tas vid höga temperaturer. Eva Weidemann har därför undersökt hur provtagning av dioxiner kan göras på ett bättre sätt. Lösningen är effektivare kylning ett kritiskt steg. Då hindras dioxinbildning och provtagningen blir mer korrekt.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt