Dela ut Vattenfalls aktier till svenska folket

2009-12-22 12:52  
Maria Rankka, vd Timbro.

Maria Rankka, chef för "tankesmedjan" Timbro, tar upp debatten om statliga Vattenfall och tycker att aktierna borde delas ut gratis till svenska folket.

- Om de delades lika mellan alla svenska skulle varje medborgare få aktier som i dag är värda 40000-50000 kronor. Det är nästan 200000 kronor för en tvåbarnsfamilj, skriver Maria Rankka i en debattartikel i Dagens Industri på tisdagen.

Hon refererar till en undersökning gjord av United Minds på Timbros uppdrag där 45 procent av svenskarna är positiva till att dela ut aktierna i Vattenfall och 36 procent var negativa.

- Under de aktiva åren när man bildar familj, gör karriär och startar företag lyser pengarna med sin frånvaro. Samtidigt förvaltar staten en mångmiljardförmögenhet. Det är lite som att bo i ett slott och äta burkravioli, skriver Maria Rankka.

Hon menar att svenska folket är Vattenfalls rättmätiga ägare och borde få ta direkt del av det värde som har skapats i bolaget.

Läs också Riksdagens utfrågning av Maud Olofsson om regeringens planer för Vattenfall. Läs artikeln här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt