Dela ut Vattenfalls aktier till svenska folket

2009-12-22 12:52  
Maria Rankka, vd Timbro.

Maria Rankka, chef för "tankesmedjan" Timbro, tar upp debatten om statliga Vattenfall och tycker att aktierna borde delas ut gratis till svenska folket.

- Om de delades lika mellan alla svenska skulle varje medborgare få aktier som i dag är värda 40000-50000 kronor. Det är nästan 200000 kronor för en tvåbarnsfamilj, skriver Maria Rankka i en debattartikel i Dagens Industri på tisdagen.

Hon refererar till en undersökning gjord av United Minds på Timbros uppdrag där 45 procent av svenskarna är positiva till att dela ut aktierna i Vattenfall och 36 procent var negativa.

- Under de aktiva åren när man bildar familj, gör karriär och startar företag lyser pengarna med sin frånvaro. Samtidigt förvaltar staten en mångmiljardförmögenhet. Det är lite som att bo i ett slott och äta burkravioli, skriver Maria Rankka.

Hon menar att svenska folket är Vattenfalls rättmätiga ägare och borde få ta direkt del av det värde som har skapats i bolaget.

Läs också Riksdagens utfrågning av Maud Olofsson om regeringens planer för Vattenfall. Läs artikeln här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vattenfall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt