Danska forskare: Vindsnurror sänker huspriser

2014-12-22 08:34  

Att bo granne med en vindsnurra sänker priset på ens egendom. Det hävdar danska forskare.

Forskare vid Köpenhamns universitet har satt siffror på hur vindkraftverk påverkar försäljningspriset på egendomar i närheten. De har analyserat 12 640 fastighetsaffärer i Danmark från år 2000 till 2011. Deras slutsats är buller såväl som utsikten mot en vindsnurra sänker priset.

Det räcker med att en vindturbin syns i horisonten 2,5 km bort för att försäljningspriset ska falla med tre procent. För var 100:e meter snurran kommer närmare så sjunker priset ytterligare 0,25 procent. Buller försämrar också priset - ju högre ljudnivå, desto större prisfall. Ligger bullret i intervallet 20 till 29 dB sänks priset med tre procent, ligger det mellan 40 till 50 dB så faller priset med närmare sju procent, enligt forskarna.

-Studien visar inte att vi ska sluta bygga vindkraftverk, men den hjälper oss att tänka efter så att vi placerar dem på bästa möjliga sätt, säger forskaren Toke Emil Panduro i ett uttalande.

Gruppen har publicerat sina resultat i den vetenskapliga artikeln i Land Economics

Forskare i andra länder har fått annorlunda resultat när de studerat vindsnurror och huspriser. Tyska forskare slog i somras fast att bostäder i attraktiva lägen vid Nord- och Östersjökusterna har stigit kraftigt i pris, trots den stora utbyggnaden av vindkraft.

År 2010 gjorde konsultföretaget ÅF en studie på uppdrag av Svensk vindenergi. Den rapporten analyserade cirka 42 000 försäljningar av småhus inom fem kilometers radie från 120 nya vindkraftsanläggningar som i driftsattes från 2001 och 2007. Slutsatsen blev att det saknades generella samband mellan närhet till vindkraftverk och lägre priser på villor och fritidshus.

Charlotta von Schultz

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt