Då ska Kina utvinna solenergi i rymden

2019-12-04 13:30  
Foto: Nasa

Planen är att en solcellsanläggning ska ligga i omloppsbana till år 2035. Nu jobbar kineserna på den trådlösa energiöverföringen, med mikrovågor eller laser.

Konceptet kring att anlägga solpaneler i rymden lanserades redan 1941 av den rysk-amerikanske science fictionförfattaren Isaac Asimov, mer känd för att ha skapat ”Robotikens tre lagar”. Och 1968 skissade den amerikanske flygingenjören Peter Glaser upp ett förslag på hur ett sådant system skulle kunna se ut. Nu vill Kina förverkliga visionen.

China Academy of Space Technology (Cast) siktar på att ha en anläggning på plats i rymden till år 2035. Tanken är att solpanelerna ska kunna ta vara på den strålning som aldrig når genom atmosfären. Sedan tidigare har Cast meddelat att man planerar att placera anläggningen i omloppsbana på 36 000 km höjd.

Läs mer: Så kan bränsle tillverkas på Marsresan

Forskarna tänker sig att energin ska hämtas hem trådlöst i form av mikrovågor eller laser. Redan 2008 utnämnde Kina rymdbaserad solenergi till ett viktigt forskningsområde, och de hävdar att man sedan dess har gjort ett antal stora genombrott inom trådlös energiöverföring.

Nu investerar landet 270 miljoner kronor i en testanläggning i Bishan i Sydkina. Där ska Cast utvärdera storskalig trådlös energiöverföring, och de eventuella miljöeffekter som teknikområdet kan medföra. Forskningsinstitutet öppnar dock dörren för ett samarbete mellan länder.

– Vi hoppas kunna stärka det internationella samarbetet och nå vetenskapliga och tekniska genombrott så att mänskligheten inom nära tid kan förverkliga sina drömmar om en ändlös, ren energikälla, sade Cast-forskaren Wang Li under ett rysk-kinesiskt ingenjörsforum i Xiamen, till Xianhua Net.

John Edgren

Mer om: Solenergi Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt