Brittiska pensionsfonder <br></br>går in i svensk vindkraft

2008-04-01 07:46  

Vindkraftsparken Havsnäs vid Alavattnet i Strömsunds kommun blir Sveriges största landbaserade vindkraftspark när den är färdigbyggd om två år. Kapitalet kommer från brittiska pensionsfonder och tyska affärsbanker.

- Vi är först ut att göra en stor investering i Sverige, men jag vet att det är mycket utländskt kapital som tittar på Sverige just nu, säger Jens Thomassen, partner i det brittiska riskkapitalbolaget Hg Capital, till Ny Teknik.

Hela Havsnäsprojektet på 48 vindkraftverk med sammanlagd effekt på 95,4 MW kostar 1,75 miljarder kronor att bygga.

Lång återbetalningstid
Tre stora europeiska banker – tyska Commerzbank och NordLB samt holländska ING Bank – pytsar in 1,25 miljarder kronor i projektet.

Resten står riskkapitalbolaget Hg Capital och den brittiska projektören RES Ltd:s dotterbolag RES Skandinavien för. Hg Capital äger 75 procent av Havsnäbolaget.

Det är Hg Capitals fond för förnyelsebar energi som satsar pengarna.

- I riskkapitalsammanhang är 15-20 år lång tid, men våra ägare är pensionsfonder som vill ha en jämn och uthållig avkastning för att klara sina pensionsåtaganden, säger Jens Thomassen.

Först och störst i Sverige
Havsnäs vindpark sticker ut i flera avseenden:

1. Det är första gången som utländskt kapital går in i svensk vindkraft i den här utsträckningen – 1,75 miljarder kronor.

2. De utländska bankerna går in med lån direkt i projektet, vilket är ovanligt. I normala fall lånas pengarna ut till bolaget bakom projektet, så kallade förlagslån.

3. Havsnäs är den största projektfinansiering för svensk vindkraft och den hittills största projektfinansieringen av ett kraftprojekt i Norden.

4. Havsnäs blir den största landbaserade vindkraftsparken i Sverige och en av de största i Europa med en beräknad årsproduktion på 260 GWh. Det motsvarar elbehovet hos 45.000 villor.

Invigningsfest i april 2010
Bygget sätter igång genast. Alla papper är klara och avtalet med Svenska Kraftnät om uppkoppling mot stamnätet är i hamn.

De 48 vindkraftverken från Vestas är beställda och redo för leverans. Det blir Vestas arbetshäst V90 2MW som ska snurra på Havsnäs.

- Vi litar på Vestasturbinerna. Det är den bäst analyserade maskinen i världen, säger Jens Thomassen.

I november nästa år väntas de första verket kunna tas i drift och i april 2010 ska allt vara klart.

- Om två år vid den här tiden kommer vi att ha en stor invigningsfest, säger Jens Thomassen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt