Branson satsar<br></br>på miljöbränsle

2006-09-22 09:51  
Sir Richard.

Den brittiske entreprenören, miljardären och äventyraren Sir Richard Branson satsar all vinst från sina flyg- och järnvägsbolag de kommande tio åren i riskkapital till nya miljöprojekt som begränsar den globala uppvärmningen.

Vinsterna från de fem flyg- och järnvägsbolagen i Virgin-koncernen kommer att samlas i bolaget Virgin Fuel, som får en ny roll som riskkapitalbolag.

Till skillnad från många andra stora donatorer som ger miljarder till välgörenhet ska Richard Branson satsa sina pengar kommersiell forskning och utveckling med inriktning på företag som utvecklar miljövänlig och förnybar energi.

Det handlar bland annat om projekt som syftar till att ta fram miljövänligt flygbränsle och projekt som med hjälp av enzymer på ett energisnålt sätt kan framställa etanol och butanol.

Clinton har fått in 100 donatorer
Detta var torsdagens stora nyhet när organisationen Clinton Global Initiative öppnade sin andra årskongress i New York.

Den förre USA-presidenten Bill Clinton beskriver sin organisation som en katalysator mellan globala ledare och innovativa lösningar på världens största utmaningar, varav den globala uppvärmningen är en.

Richard Bransons "donation" uppskattas vara värd 3 miljarder dollar, motsvarande närmare 22 miljarder kronor, och är den största av de hittills 100 donationerna som gjorts i Clinton Global Initiatives namn.

Richard Branson sade själv i går, enligt Financial Times, att det var efter påtryckning från USA:s förre vicepresident Al Gore, som besökt Richard Branson i hans hem och talat om sitt favoritämne, den globala uppvärmningen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt