Bill Gates klimatallians kan investera i Sverige

2015-12-09 12:53  

Sveriges medverkan i Obamas nya globala klimatsatsning kan leda till att Bill Gates nya riskkapital-allians investerar i svenska energiprojekt. ”De privata investerarna ska satsa i de länder som deltar”, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Klimatinitiativet ”Mission Innovation” lanserades av Barack Obama, USA:s president, på klimatmötets första dag i Paris nyligen.

Det är ett samarbete mellan 20 länder - däribland Sverige- och it-miljardären Bill Gates "Breakthrough Energy Coalition". Det är en allians som består av 28 privata aktörer. Bland dem finns kända miljardärer som Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, Amazons vd Jeff Bezo och affärsmannen George Soros.

I en Youtube-video (som du kan se här ovan) säger Gates att målet med alliansen att är ge investeringsskjuts åt bolag som jobbar med FoU-projekt som kan leda till tekniska genombrott inom energiområdet. Syftet är att utveckliga nya idéer som kan bidra till att hejda effekterna av klimatförändringarna i främst fattiga och utsatta länder.

USA:s inbjudan till Sverige kom när Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, besökte ett forskningsforum i japanska Kyoto i början av oktober. Där träffade hon Obamas vetenskapliga rådgivare John Holdren.

– Vi hade ett möte, och då tog han upp att Obama ville ta ett klimatinitiativ inför Paris-mötet och frågade om vi var intresserade av att vara med, säger Helene Hellmark Knutsson.

Det svenska deltagandet, påpekar hon, ligger i linje med Sveriges politiska mål om att bli en fossilfri nation framöver.

Formerna för samarbetet är inte spikat i detalj. Men en viktig princip är att forskningsresultat som tas fram ska vara transparenta och delas av parterna som deltar.

Länderna som är med i klimatsatsningen lovar att dubbla FoU-anslaget inom området "ren energi" fram till 2020. För USA:s del handlar det om det fyra miljarder dollar.

Här hemma satsar regeringen i dag dryga 100 miljoner forskningskronor per år inom områdena förnyelsebar energi samt effektiv energiteknik. De förväntas nu öka till 240-250 miljoner kronor till 2020.

Enligt Helene Hellmark Knutsson har de privata investerarna dock en viktig roll att fylla om initiativet ska bli framgångsrikt.

Gates-alliansen förbinder sig nämligen att investera i och satsa riskkapital i de länder som deltar i Mission Innovation. Tanken är att miljardärerna ska kunna haka på lovande FoU-projekt och bidra med tidig finansiering eller såddkapital.

Kommer vi få se Bill Gates eller någon av de övriga i alliansen investera i smarta svenska energiprojekt framöver?

– Ja, om de är tillräckligt konkurrenskraftiga globalt. Det jag tycker är spännande är att finna kostnadseffektiva lösningar, att åstadkomma ren energi till låg kostnad, säger Helene Hellmark Knutsson.

Vad hoppas du uppnå med det svenska deltagandet?

– Det vi vill uppnå är ett ökat fokus på forskning och innovationsarbete inom energiutveckling, där Sverige i dag redan har en ledande roll. Vi vill också stärka implementeringen och prövningen av teknik.

Den svenska medverkan visar också att Sverige tar ett globalt klimatansvar, vilket är viktigt, anser hon.

Kommer riktlinjerna för pengarna i den kommande forskningspropositionen?

– Ja, mycket kommer vi att ha i propositionen, men sedan blir det också utlysningar via expertmyndigheterna.

Läs mer:

Alla 20 länder som deltar hittar du här:

Investerarna kan du läsa om här

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt