”Både förnybar el och kärnkraft behövs för att nå klimatmålen”

2019-04-02 16:51  
Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX / TT, Thomas Johansson / TT

Moderaterna kräver att energiöverenskommelsens mål formuleras om så att kärnkraft kan fortsätta användas långt efter 2040, skriver moderatledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Dagens Industri.

I stället för ett mål med ett 100 procent förnybart elsystem bör målet vara ett 100 procent fossilfritt elsystem, enligt Kristersson.

”Både förnybar el och kärnkraft behövs för att nå klimatmålen. Det skulle därtill bli en viktig signal till marknaden att det finns politiskt stöd för kärnkraft långt efter 2040”, skriver moderatledaren i artikeln.

Debattartikeln är även underskriven av Carl-Oskar Bohlin (M), ordförande i riksdagens näringsutskott, och Jessica Rosencrantz (M), andre vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Läs mer: ”Ny kärnkraft är vare sig ekonomiskt eller nödvändigt”

I artikeln formuleras ett ultimatum: ”Om Moderaterna ska fortsätta stå bakom uppgörelsen måste frågan tas upp redan denna månad”.

I artikeln efterlyser Moderaterna bland annat också ökade anslag för kärnkraftforskning: ”Av de 1,5 miljarder kronor som Energimyndigheten varje år avsätter till forskning går i dag inget till kärnkraft. Här behövs offensiva satsningar”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt