Nu betalas bonusen igen för den som köpt klimatsmart bil

2021-12-03 07:28  
Utbetalningarna av klimatbonusar återupptas och alla kommer att få sin bonuspengar före jul lovar Transportstyrelsen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I augusti pausades utbetalningarna, men nu får Transportstyrelsen 1,9 miljarder kronor för att kunna betala ut klimatbonusar till den som köpt en klimatsmart bil. Utbetalningarna återupptas inom de närmaste dagarna.

Den som har köpt en bil med små eller inga koldioxidutsläpp är berättigad till en klimatbonus. Bonusen varierar beroende på hur stora utsläpp bilen har, bilens drivmedel och om köparen är en privatperson eller ett företag. Som mest kan klimatbonusen uppgå till 70 000 kronor.

Inför 2021 hade Transportstyrelsen en pott på 2,91 miljarder kronor för utbetalningar av klimatbonusar. Det stora intresset från bilköpare gjorde dock att de tilldelade medlen tog slut redan i augusti.

Kan räkna med bonusen innan jul

Sedan dess har inga klimatbonusar betalats ut. I stället har det bildats en kö med väntande mottagare. Men när riksdagen nu godkänt regeringens förslag på höständringsbudget kan arbetet med att betala ut klimatbonusar återupptas.

Läs mer: Kö på Cybertrucks till ett värde av 722 miljarder – men pickupen dröjer

"Det känns tillfredsställande att allt är klart. Det har inte känts bra att behöva meddela bilägarna att de behöver vänta på sina pengar", säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Alla köande utbetalningar kan inte göras omedelbart utan delas upp under flera dagar.

"Vi tar allt i tur och ordning. Tyvärr tar det lite tid att genomföra alla utbetalningar då det är rätt mycket som ska ut. Men alla berättigade kommer få sina pengar innan jul", säger Mats Einarsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt