Kampen om p-platserna – nu kommer ”elbilens hämnd”

2019-12-15 07:00  
Bild från Igor Kolovrats Facebook-film. Foto: Igor Kolovrat

Förare som är fientligt inställda till elbilar blockerar laddstationer med fossilbilar. Nu har elbilister i Kroatien genomfört en protest mot beteendet genom att blockera pumparna på en mack.

Fenomenet är möjligen mer omtalat än utbrett. Det kallas för ice-ing, där ice står för ”internal combustion engine”. Fenomenet som dök upp i USA förra året handlar om att grupper av bilar med förbränningsmotorer avsiktligt parkerar framför laddstationer i vad som förmodas vara protester mot elbilismen. Teslas Superchargers ska då utgöra den primära måltavlan.

Men vad som av vissa utmålas som en våg av organiserade blockader handlar i själva verket om endast några få tillfällen då grupper av fossilfordon har blockerat en rad laddstolpar. De gånger som någon ensam bil parkerar olovligen i rutan är elbilister dock ganska snabba med att lista det som ännu en utstuderad ice-attack.

Och nu har Europa fått en motrörelse, som kanske kan kallas för bev-ing (battery electric vehicle). I veckan protesterade en grupp elbilister i Kroatien mot ice-ing genom att blockera pumparna på en bensinmack. 

”Avsikt att visa på det faktum att elfordonen är här”

”Elbilens hämnd!”, skrev Igor Kolovrat, en medlem av landets inofficiella Tesla-klubb. Gruppen lyckades samla omkring 15 elfordon, bland annat en handfull Tesla Model S, ett par BMW i3, en Hyundai Kona Electric, en Nissan Leaf. Med var även VW e-Up och e-Golfen.

”Det här är så som det ser ut när du inte har någon annan lösning än att blockera en bensinmack med elfordon, för att demonstrera hur problematiskt det är att blockera laddstationer för elbilar. Vår aktion varade bara i sex minuter och vår avsikt var inte att trakassera någon, utan att visa på det faktum att elfordonen är här – och demonstrera den positiva inverkan de har på samhället”, skriver Igor Kolovrat på Facebook enligt Carscoops.

Läs mer: Så mycket ökade antalet elbilar i Sverige 2019

Hur började då hela fenomenet med ice-ing?

Vad som kan vara det första utlösande angreppet inträffade i december 2018 i North Carolina. På en parkering i Hickory blockerade tre stora pickups en av Teslas Supercharger-stationer. När förarna konfronterades av personal från den intilliggande snabbmatskedjan uppges det att gruppen ropade kränkande tillmälen om Tesla, men sedan lämnade platsen.

För Business Insider berättar Elon Musk att han då var i färd att öka antalet laddplatser i området radikalt, vilket kan ha antänt den kortvariga protesten.

Fenomenet sprider sig

I september uppgavs en lokal bilklubb ha blockerat alla laddare i Yorktown, New York med sins pickups och muskelbilar. I efterhand hävdar medlemmar dock att de helt enkelt behövde parkering för alla sina fordon – att det inte handlade om en protest.

Även i El Paso Texas blockerade flera stora pickuper Tesla-laddare. Det rapporterar Green Car Reports. Men i övrigt verkar det röra sig om enstaka fordon som föraren av okänd anledning – illvilja eller nonchalans – har valt att parkera olämpligt.

I november 2019 meddelade sajten the Truth About Cars att fenomenet nu hade spridit sig till Tyskland. I Berlin fotograferade lokal polis när en Ford F-150 Raptor parkerad framför en laddstation transporterades bort av en bärgare. Det är oklart om det är den här pickupen som har väckt revolten i Kroatien.  

John Edgren

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt