Elbilar

Här är Tesla Cybertruck – inspirerad av Bond-bil

Här är den, Teslas pickup. Den går under namnet Cybertruck. Foto: Tesla
Här är den, Teslas pickup. Den går under namnet Cybertruck. Foto: Tesla
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Elon Musk spanar in Teslas kantiga. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Elon Musk spanar in Teslas kantiga. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Foto: Tesla
Foto: Tesla

Väntan har varit lång. Men nu är Tesla Cybertruck presenterad. Företagets första elpickup.

Publicerad

Elon Musk har pratat om den länge, han har sagt att det är den "coolaste bilen han någonsin sett". Och nu är den presenterad: Teslas pickup Cybertruck. Och visst sticker den ut.

Med sina vassa kanter har bilen tagit inspiration från bilen som James Bond kör i filmen "The spy who loved me".

Tesla Cybertruck kommer att släppas i tre versioner med räckvidd på 40 mil, 48 mil respektive 80 mil. Den billigaste varianten kommer att kunna accelerera från 0–100 kilometer i timmen på runt tre sekunder.

"Cybertruck mer eller mindre skottsäker"

Cybertruck är Teslas sjätte elbilsmodell, men företagets allra första pickup.

Hajpmaskinen Elon Musk vet hur man presenterar nyheter. Hur visar man enklast att en bil är tålig och robust? Man tar upp sin designchef på scen som får i uppgift att försöka slå in bildörren med en slägga. Slaget såg inte ut att lämna en enda skråma. Musk hävdar att bilen är mer eller mindre skottsäker. Karossen är tillverkad av ultrahård kallvalsat rostfritt stål.

Elpickupens fönster ska vara säkra, och förstärkta, faktiskt närmast okrossbara. Det visade de sig dock inte vara. Under demonstrationen gick två rutor sönder när de utsattes för ett test. En förvånad Elon Musk konstaterade att det finns lite att jobba på.

Pris på Tesla Cybertruck

Nyttolasten på denna pickup är 3500 pound, vilket motsvarar cirka 1500 kg. Lagringsutrymmet uppmäter 100 kubikfot, vilket i liter blir 2831.

Tesla Cybertruck rymmer 6 personer.

Instegpriset på Tesla Cybertruck ska i USA ligga på 39 900 dollar, i svenska kronor motsvarar det strax under 400 000 kronor. Den svenska prislappen lär dock bli högre. Tesla tar redan nu förbeställningar med en deposition på 100 dollar. Men lägger man en förbeställning nu så får man vara beredd att vänta. Produktionen drar inte igång förän sent 2021, skriver The Verge.

Vill du se en sammanfattning av eventet? The Verge har gjort en sådan, och finns i spelaren nedan.

Varför har Elon Musk så länge velat bygga en elpickup då?

Som svensk i en kombivärld kan det vara svårt att föreställa sig, men pickup-marknaden i USA är extremt het. 2018 var Ford F-series, Chevrolet Silverado och Dogdge Ram de tre mest sålda bilarna, skriver Motor1. Alla tre är pickups. Inte undra på att Elon Musk vill in och norpa marknadsandelar här alltså.

Men Tesla står förstås inte helt utan konkurrens. Ford har elektrisk F-150 på väg, General Motors säger sig ha en på gång som ska nå marknaden 2021. Även uppstickaren Rivian har en elpickup på gång. En startup uppbackad av jättar som Amazon och Ford.

Specifikationer: Tesla Cybertruck

Räckvidd: 40-80 mil (beroende på version).

Acceleration: 0-100 km/h på 2,9 sekunder.

Bogseringskapacitet: 6350 kg.

Nyttolast: 1500  kg (3500 pound).

Lagringskapacitet: 2831 liter. Inklusive vault och frunk.

Sittkapacitet: Upp till 6 personer.

Instegspris: 39 900 dollar, cirka 400 000 kronor.