FORDON

Bolag bakom den supereffektiva solcellselsbilen i konkurs

Foto: Lightyear
Foto: Lightyear

Atlas Technologies, som ansvarar för produktionen av elbilsmärket Lightyear, har försatts i konkurs. Vad som händer med tillverkningen av Lightyear 2 är oklart.

Publicerad Uppdaterad

En holländsk domstol har försatt Atlas Technologies i konkurs, skriver bolaget på sin hemsida. Atlas Technologies är ansvarigt för produktionen av den solcellsklädda elbilen Lightyear 0.

För drygt en vecka sedan berättade Lightyear att det pausar produktionen av den kostsamma Lightyear 0 för att i stället fokusera på den billigare Lightyear 2, tänkt att gå i produktion 2025.

”Lightyear beklagar att vi behöver lämna det här beskedet till alla anställda, kunder, investerare samt leverantörer och kommer att fortsätta att arbeta nära förvaltaren och inblandade personer med hopp om deras förståelse och stöd. Under den kommande tiden kommer förvaltaren att fokusera på situationen för de anställda och borgenärerna, samt bedöma hur Lightyearkonceptet kan leva vidare”, skriver bolaget.

Blir det något med Lightyear 2?

Hur det går med tillverkningen av Lightyear 2 återstår att se. Även om konkursen endast gäller produktionsbolaget för Lightyear 0 så verkar anställda förbereda sig på att hela startupen går i stöpet, rapporterar Electrive: ”Tillsammans med över 600 personer kommer jag snart att vara utan jobb, och många av oss kämpar med att uppfylla våra basala behov”, skriver en anställd på Linkedin.

Lightyear startade för sex år sedan. Bakom företaget står ett gäng studenter som vann solbilstävlingen World Solar Challenge. Lightyear 2 har fler än 40 000 reservationer från privatpersoner och över 21 000 förbeställningar från operatörer av fordonsflottor, enligt uppgifter som bolaget presenterade den 23 januari.