Vill bli ögonstyrningens Apple

2015-03-04 06:47  

BARCELONA. Danska The Eye Tribe tänker ta ögonstyrning till massmarknaden. Visionen är att innebära nästa genombrott för gränssnitt efter pekskärmen.

- Alla minns nog när Apple släppte Iphone 2007 och skapade en helt sömlös upplevelse med pekskärmstekniken. Efter det har det inte hänt så mycket. Vår vision är att vara det företag som gör nästa stora magiska upplevelse, som den Apple hade då, säger Sune Alstrup Johansen, vd och grundare på The Eye Tribe till Ny Teknik som är på plats på Mobile World Congress i Barcelona.

Bredvid honom står medgrundaren Javier San Agustin och demonstrerar produkten som är en smal avlång sak som lite liknar en högtalarlimpa. Den kopplas via usb till en dator eller surfplatta och därefter går det att utnyttja ögonstyrning.

En av The Eye Tribes partner är Lego, som just nu demonstrerar tekniken i butiker i Danmark och Tyskland. Ett barn ska genom att använda ögonstyrning få hjälp med nästa steg i att bygga en Legoanka eller en Legobuss.

- Lego är en bra partner. De är väldigt inne på att pröva ny teknik som VR- och AR-glasögon och hjälmar. De kan också trycka på och influera kunder som stora tekniktillverkare, säger Javier San Agustin.

En annan partner är Sony i Lund som använder The Eye Tribes teknik i sin nya VR-hjälm, som under våren testas av utvecklare.

- Det finns andra företag som jobbar med ögonstyrning, som svenska Tobii. Men de har dyr teknik. Vi vill att det ska vara så billigt som möjligt och du ska inte behöva köpa speciell hårdvara. Alla har inte råd att betala 20 000 dollar, säger Sune Alstrup Johansen.

Produkten som företaget visar upp i montern på Mobile World Congress, Eye Tribe Tracker, har skickats till "tusentals" utvecklare och tekniktillverkare under det år som den har funnits ute. Den kostar 99 dollar - motsvarade 873 kronor.

Tanken är att tekniken ska byggas in i andra produkter, som bärbara datorer, mobiltelefoner, VR-hjälmar, datorspel, appar för att hjälpa utvecklare med att förstå hur användare tar till sig gränssnitt och så vidare. Den stora grejen är därför inte den fysiska produkten utan tekniken i kombination med ett mjukvarukit för utvecklare.

The Eye Tribe har nyligen utsetts till "cool vendor" av det mäktiga analysföretaget Gartner.

- Det betyder att kunderna ser oss som mer seriösa, att vi är ett företag att räkna med, säger Javier San Agustin.

The Eye Tribe

  • Grundat 2011.
  • De fyra grundarna tog tekniken vidare från ett forskningsprojekt på Köpenhamns universitet.
  • 16 anställda.
  • Huvudkontor: Köpenhamn.
Mer om: Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt