Vad är Ubiquitous computing?

2003-05-06 23:00  

...Lars Erik Holmquist som fått Sveriges första professur i ämnet ”Ubiquitous computing”. Tjänsten är en gästprofessur på två år vid IT-universitetet i Göteborg.

Vad är Ubiquitous computing för något?
 
- Man kan beskriva det som nästa steg i utvecklingen av datorer. Först och främst hur man använder och interagerar med datorer. Nu är man ju väldigt van vid att en dator är något som står på ett skrivbord. Ubiquitous computing handlar om att datorerna finns där man behöver dem. Det handlar om datorer som är dolda i olika saker eller miljöer.
 
Vad måste du tänka speciellt på när du arbetar inom det området?
 
- Det traditionella sättet att se på datorer är som en dokumenthanteringsmaskin. Den är uppbyggd för att göra ungefär samma saker som på en skrivmaskin. Men sedan har den vuxit till en kommunikationsmaskin, en musikmaskin och en massa andra saker utan att det grundläggande sättet att arbeta med den har förändrats.
 
- Med Ubiquitous computing tänker man omvänt. Om man behöver göra en viss sak, varför inte anpassa datorn till hur man jobbar med den i verkligheten?
 
Det är mer specialiserade datorer alltså?
 
- Ja. Och anledningen är att det inte längre är så att en dator kostar flera hundra tusen och måste skötas av män i vita rockar. En processor kostar inte mer än några tior om man vill ha något som ska byggas in någon stans. Det är så billigt att man kan bygga in dem nästan var som helst.
 
Vad betyder det för ämnet att det finns en gästprofessur?
 
- I och med att IT-universitetet sätter ett namn och en gästprofessur på det här innebär det att ämnet är akademiskt accepterat. Och det innebär att vi kan starta doktorandkurser i Ubiquitous computing och kanske till slut en forskarutbildning. Den första doktorandkursen är redan igång.
 
Du själv är relativt färsk i forskarvärlden och försvarade din avhandling för tre år sedan. Varför valde de dig?
 
- Jag är etablerad som en av dem som formar det här ämnet och har publicerat mig inom det här området. Även om jag är relativt nydisputerad så är jag en av dem som har mest erfarenhet i Sverige och i Norden av ämnet.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt