Utgivarbevis saknas<br></br>för kreditupplysaren

2006-11-27 09:08  

I fredags lanserade företaget Ratsit en ny gratistjänst, där vem som helst över internet kan se hur mycket grannen eller chefen tjänar. Men rättsläget är kanske inte lika klart som Ratsit trott.

Enligt Dagens Nyheter saknar leverantören av kreditupplysningsuppgifterna, företaget Business Check, det utgivningsbevis som skulle inneburit att verksamheten faller under yttrandefrihetslagen i stället för kreditupplysningslagen.

Ratsit.se köper uppgifterna från Business Check, som i sin tur får dem från sitt moderbolag Bisnode, som ägs av investmentbolaget Ratos och mediakoncernen Bonniers.

Utan utgivningsbevis för databasen och en ansvarig utgivare som kan ställas till svars kommer saken i ett annat läge, enligt DN:s efterforskningar.

- Det betyder att företaget måste ta hänsyn till kreditupplysningslagen. Om så inte är fallet är det fråga om en olaglig verksamhete som Datainspektionen har rätt att stoppa, säger Martin Brinnen, jurist vid Radio- och TV-verket RTVV, till DN.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt