Uppköp räddning för deras teknik

2003-04-01 23:00  

För några år sedan gjordes flera spektakulära uppköp av svenska IT-företag. För Bluetail innebar uppköpet att företaget överlevde IT-kraschen och nu sprids företagets teknik inom Nortel.

Fem av Bluetails grundare, Claes Wikström,Joakim Grebenö, Martin Björklund, Magnus Fröbergoch Håkan Millroth.
Det skapade stora rubriker när det lilla programvaruföretaget Bluetail köptes upp av amerikanska Alteon Websystems hösten 2000 för motsvarande 1,4 miljarder kronor. Bluetail var då ett i raden av svenska IT-företag som köptes upp av amerikanska jättar.

I dag är flera av företagen nedlagda. ADC har till exempel lagt ner lasertillverkaren Altitun och före detta Qeyton, som köptes upp av Cisco, har lagt ner sin utveckling av optiska stadsnät i Sverige. Föra året lade också Microsoft ner Sendit som utvecklade mobil e-post.

För Bluetail har däremot uppköpet inneburit ett lyft för den egenutvecklade tekniken. Tio utvecklare finns kvar på kontoret
i Stockholm som numera tillhör kanadensiska Nortel efter att de köpt upp Alteon.

- Nortel planerar framöver att bygga flera av sina företagsprodukter på Bluetail-plattformen, berättar Håkan Millroth, en av Bluetails grundare och numera teknikchef för Alteon-delen av Nortel.

Hittills har Nortel lanserat fyra produkter med Bluetails teknik som bas, bland annat en brandvägg för storföretag som utvecklats i USA.

Bluetail riktade sig från början mot internetleverantörer och hade bland annat utvecklat ett system för att prioritera e-post. Grunden är en plattform som gör det enklare att administrera och skala upp webbbaserade IT-system.

Grundtekniken är hämtad från telekomindustrin där Bluetail har sina rötter. Bolaget grundades av tolv utvecklare från Ericsson.

Kärnan i plattformen har kodats i programspråket Erlang som utvecklats hos Ericsson. I och med att Bluetails teknik vinner terräng hos Nortel sprids även Erlang.

- Nortels Erlang-baserade produkter omsätter i dag åtskilliga hundratals miljoner kronor, säger Håkan Millroth.

Trots framgångarna har före detta Bluetail också drabbats av krisen.

- Alla som inte sysslade med utveckling fick gå när allt rasade i början av 2001, säger Håkan Millroth.

Han säger att det nog hade varit ännu värre om Bluetail inte hade köpts upp.

- Jämför man med andra IT-företag som startades vid samma tid så har de haft stora problem med att hitta ny finansiering. Det hade drabbat oss också. Vi blev uppköpta i grevens tid, säger Håkan Millroth.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt