Uppgifter: Huawei Mate 30 inte aktuell för Europa

2019-09-19 07:28  

Svartlistningen av Huawei gör att tech-världen står på tårna inför lanseringen av Mate 30, som kan bli utan Googletjänster. Nu väcks nya frågetecken efter obekräftade uppgifter om att Europa kan snuvas på Huaweis kommande flaggskepp.

Kinesiska Huawei, ett av världens största teknikbolag, förbereder sig just nu inför torsdagens lansering av nya flaggskeppsmobiler, uppföljarna till fjolårets Mate 20.

Inför den profilerade lanseringen har majoriteten av spekulationerna inte handlat om vilka tekniska nyheter som de kommande toppmodellerna kan bjuda på. Tonvikten har i stället legat på USA:s svartlistning av Huawei, vilket resulterade i att Google sa upp allt samarbete med företaget i våras.

Risk för antiklimax kring lansering

I slutet av augusti bekräftade Google för Reuters och tekniksajten The Verge att Huawei Mate 30 inte kommer att levereras med en licens för Google Mobile Services. Där ingår alltifrån enskilda appar som Chrome, Gmail och Youtube till Googles söktjänst och inte minst Google Play Store.

Huawei har varken bekräftat eller dementerat de uppgifterna. Men om dessa är korrekta blir torsdagens lansering förmodligen något av en antiklimax. "En Huaweimobil utan Googletjänster är sannolikt chanslös i Europa", sa Gartners analytiker nyligen till Ny Teknik.

Nu har den nederländska sajten Lets Go Digital publicerat uppgifter som väcker nya, besvärande frågor för Huawei. Enligt två hemliga källor som sajten har talat med kommer Mate 30-telefonerna inte att släppas i "Centraleuropa" förrän Huawei och Google har hittat någon slags lösning kring användningen av Googletjänster.

Forbes, som också har publicerat uppgifterna, spekulerar i att det kan bero på att europeiska konsumenter är mer bundna till Googles tjänster än andra Androidanvändare.

Huawei: Har en bra relation med Google

Ny Teknik har varit kontakt i med Huawei Sverige, som inte kan uttala sig om de nya uppgifterna.

"Vi har inget officiellt statment angående detta. Men vi har varit tydliga med att vi har en bra relation till Google, att vi vill jobba med dem och att de vill jobba med oss", skriver Sofia Björnerfors, pr-ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Huawei Mate 30 visas upp på en presskonferens torsdag 19 september med start klockan 14 svensk tid.

Uppdatering 190909: Sofia Björnefors citat har kortats från tidigare version.

Kalle Wiklund

Mer om: Huawei Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt