Twitters nya team ska svartlista och radera falska nyheter

2020-02-11 14:07  
Twitter kommer att stoppa falska nyheter, meddelar bolaget. Foto: Jeff Chiu / AP / TT

Twitter ska städas från falska nyheter och andra avarter, lovar mikrobloggen. Ett särskilt team ska granska och märka inlägg som är vilseledande eller osanna.

Från och med den 5 mars ska teamet arbeta med att granska inlägg som sprider falska nyheter eller förvrängda fakta. Upprensningen är ett resultat av den respons Twitter fått från allmänhet och medieexperter när det gäller vad som publiceras på plattformen.

Företaget räknar upp tre övergripande frågor som man kommer att utgå ifrån när man bedömer innehållet.

Den första handlar om ifall innehållet har förändrats eller fabricerats på ett avgörande och vilseledande sätt så att det ”i grunden förändrar dess komposition, följdordning, tidpunkt eller hur det presenteras”.

Gäller främst tekniskt manipulerat material

– Det gäller i första hand rörligt material som är tekniskt manipulerat, exempelvis genom att text, ljud eller bilder lagts till eller tagits bort, säger Sarah Harte, som är kommunikatör på Twitters europeiska kontor i Dublin.

Inlägg som bedöms vara falska eller manipulerade kommer att få en märkning av Twitter.

– Det kan också komma upp en varningsruta innan användaren gillar eller retweetar ett inlägg, säger Sarah Harte.

Den andra frågan handlar om ifall innehåll har delats i syfte att vilseleda. Här kommer man att titta på bland annat metadata, sidor som en användare länkar till och information i en användares profil.

Påverkar säkerheten

Den tredje frågan ska hjälpa till att utvärdera ifall innehållet kan påverka den allmänna säkerheten i samhället eller orsaka skada. Sådant innehåll kan bli raderat. Det kan exempelvis handla om innehåll som kan leda till ”omfattande våld” eller att en person eller en grupp hindras från att uttrycka sin åsikt.

(Artikeln har uppdaterats)

Johanna Cederblad/TT

Mer om: Twitter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt