Trådlös digital mick tävlar om framtidspris

2008-11-21 14:35  
Professor Dr Jörg Sennheiser och civ ing Gerrit Buhe leder utvecklingsarbetet av mikrofonen.

Ljudföretaget Sennheiser utvecklar en trådlös digital mikrofon som utan att förvränga ljudet kan överföra signalen till en mottagare. Den har nominerats som pristagare till det prestigefulla innovationspriset Deutscher Zukunftspreis på 2,5 miljoner kronor.

Sennheiser har arbetat med den digitala trådlösa mikrofonen i omkring 15 år, och än lär det dröja flera år innan den är klar att släppas på marknaden. Just nu testas den av olika kräsna användare, hemligt vilka, men den är tänkt för radio- och tv-bolag, liksom konsert- och evenemangshallar.

De kräsna användarna kräver ett ljud som inte får vara sämre än vid analog överföring. Tack vare samarbete med tekniska universitetet i Hamburg-Harburg har man lyckats få fram en överföringsteknik som ger klart, rent ljud även vid svag radiosignal, liksom mycket liten fördröjning i den elektroniska processen.

Övriga egenskaper som användarna ställer mycket höga krav på är batteritiden för mikrofonerna och hållbarheten på produkterna.

Tekniken ska också hushålla bra med frekvensutrymmet, vilket gör det möjligt att använda fler mikrofoner samtidigt.

Mottagardelen arbetar över hela UHF-bandet, alltså inom det område som tv-bolagen använder. Mikrofonerna ska därför kunna användas över hela världen och lätt anpassas till de frekvensområden som är tillåtna i olika länder.

Det tyska framtidspriset delas ut den 3 december.

Fotnot:Trådlösa digitala mikrofoner har sålts i mer än tio år och är populära i USA, men anses inte kunna konkurrera med analoga system.

Håkan Abrahamson

Mer om: FoU Radio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt