Digitalisering

Tio år utan Steve Jobs – så har Apple erövrat tronen

Apples marknadsvärde under Tim Cooks tid som vd. Foto: Anders Humlebo
Apples vd Tim Cook tar emot utnämningen som hedersdoktor på George Washington University, år 2015. Foto: Alex Brandon/AP/TT
Steve Jobs blev Apple personifierad. Hans eftermäle är inte bara företaget och produkterna, han blev en förebild vars liv skildrats i böcker och spelfilmer. Arkivbild från mars 2011. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

För tio år sen tog Tim Cook över vd-posten på Apple efter den ikoniske Steve Jobs. Många tvivlade på att Cook kunde fylla hans skor. Sedan dess har aktieägarnas avkastning växt med 32 procent per år och bolaget är nu världens högst värderade.

Publicerad

De som tvivlade blev snart motbevisade och de som valde att investera i Apples aktie blev knappast besvikna. Tim Cook har inte bara drivit företaget vidare, han har slagit försäljningsrekord på försäljningsrekord och släppt nya produkter som i dag är självklara delar av Apples sortiment.

Apple har under Tim Cooks decennium på posten gått från att sälja hårdvara i form av datorer och telefoner till ett växande mjukvaruföretag med tjänster som Apple TV, Apple Music och molntjänstlagringen Icloud.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här