Tetris lindrar posttraumatisk stress

2010-11-16 13:22  
Puzzlet som har en lugnande effekt.

Dataspel kan användas som vaccin mot posttraumatisk stress. Det visar brittiska forskare. Men det gäller att välja rätt spel.

Posttraumatisk stress kan drabba såväl soldater som andra som utsätts för extremt smärtfyllda eller hotande upplevelser. Ångest, mardrömmar och så kallade flashbacks – plågsamma återkommande minnesbilder – är några vanliga reaktioner.

Forskare vid brittiska University of Oxford har i flera försök visat att dataspelet Tetris kan minska besvären. I den senaste studien har de låtit 60 testpersoner se en obehaglig film. Därefter fick de en paus innan de delades upp i tre grupper som fick spela Tetris, spela frågesporten Pub Quiz eller inte spela något alls.

Därefter höll testpersonerna noggrann räkning på antalet obehagliga minnesbilder under den närmaste veckan. Det visade sig att Tetrisspelarna hade betydligt färre flashbacks jämfört med den inaktiva gruppen, medan Pub Quiz-spelarna i vissa fall upplevde fler.

Tetris läkande effekt fungerade även om man väntade fyra timmar mellan den obehagliga filmen och spelandet.   Forskarnas slutsats är därför att Tetris skulle kunna vara praktiskt användbart som ett slags vaccin för personer som tvingats uppleva traumatiska händelser. 

Och varför skulle de färgglada fallande blocken i Tetris funka bättre än en frågesport? Forskarna tror att det beror på att Tetris aktiverar funktioner i hjärnan som även hanterar obehagliga intryck vid traumatiska händelser. Spelet skulle därför kunna påverka hur obehagliga minnen lagras.

De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Plos One.

Charlotta von Schultz

Mer om: Tetris Datorspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt