Telia tar sig in på ny marknad

2015-02-20 05:30  
Håkan Axtelius, affärsutvecklare hos Cygate, letar nya kunder. Foto: Jörgen Appelgren

Nu är det inte längre bara de stora it-jättarna och outsourcingföretagen som hjälper kunder med molntjänster. Även teleoperatörerna ger sig in i matchen.

När nätverken virtualiseras och driften av it läggs i molnet klampar it-bolagen in på teleoperatörernas domäner. Men dessa ser inte stillatigande på. Det stora exemplet är Telia.

Operatören köpte i höstas molntjänstleverantören Ipeer som svarar för just it-produktion i molnet. Telia äger dessutom sedan många år Cygate som bland annat bygger privata moln och hybridmoln.

Nu vill Telia via Cygate sälja privata moln, hybridmoln och molntjänster till företag och den offentliga sektorn i Sverige.

– I dag bedömer vi att cirka 30 procent av den totala it-produktionen i landet ligger hos en extern tjänsteleverantör. Inom tre år räknar vi med att andelen ökar till 50-60 procent, säger Håkan Axtelius, affärsutvecklare hos systemintegratören Cygate.

Grundbulten i Cygates strategi är att företaget blir partner och återförsäljare åt de leverantörer som dominerar på den internationella marknaden och är starka i Sverige. Det gäller till exempel Cisco, Vmware och Microsoft.

Logiken är helt enkelt att Telia genom samarbete med de tunga internationella leverantörerna kan maximera sin egen andel på den svenska marknaden.

– Det finns idag tre-fyra olika virtualiseringstekniker avsedda för företagsmarknaden som vi måste jobba med för att kunna tillgodose krav och behov i Sverige, säger Håkan Axtelius.

Dessa virtualiseringsprodukter är inte kompatibla. Ett företag med privat moln baserat på Vmware kan inte kommunicera med ett publik moln baserat på Microsofts produkter.

Ett typexempel på en kund är ett storföretag med verksamhet i många länder. Microsoft kan leverera Office365 i sina datacenter men Cygate-Telia hjälper till som partner med att leverera delar av datakraften i datacenter lokalt i Sverige.

– Då används våra datacenter, våra nät och våra säkerhetstjänster för Office365 inom Sverige. I andra länder kan det vara Microsoft eller andra tjänstleverantörer som svarar för produktionen, säger Håkan Axtelius.

Apoteksgruppen är ytterligare ett exempel. Företaget är en nationell apotekskedja med totalt 168 lokala apotek och en omsättning 2013 på cirka 3,5 miljarder kronor. Apoteksgruppen har lagt ut huvuddelen av sin it-produktion på Teliaägda Ipeer, med driften av ett privat moln.

Här finns affärssystemet Microsoft Dynamics NAV, Exchange för mail, Sharepoint och Microsoft Business Intelligence för affärsstöd. Cirka 1 000 anställda kommunicerar från sina lokala apotek med dessa system. Affärssystemet kommunicerar med E-hälsomyndigheten och banker, hanterar recept från läkare och högkostnadsskydd, med mera. Affärssystemet utnyttjas även för logistik för inköp och transporter av mediciner.

Ipeer svarar även för driften av mobilanpassad e-handel. Vanliga slutkunder kan från och med sommaren 2015 via sin mobil beställa mediciner hos lokala apotek. E-handelssystemet driftas både i det privata molnet och i molntjänsten Hosted Vmware.

Göte Andersson

Mer om: Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt