Synskadade Daniel gjorde den seende rullstolen

2011-05-10 08:30  

En rullstol, en laserskanner, en haptisk robot och så en massa programmering. Resultaten är en seende rullstol försedd med en virtuell blindkäpp.

I korridorerna hos Institutionen för system- och rymdteknik på Luleå tekniska universitet rullar just nu prototypen till "den seende rullstolen” som professor Kalevi Hyyppä tagit fram tillsammans men teknologen Daniel Innala Ahlmark, forskarassistenten Håkan Fredriksson och doktoranden Fredrik Broström.

I dag visas den upp för pressen hos LTU i Luleå.

Tekniken består av en laserskanner, en haptisk robot och programvaran som kopplar samman skannern, roboten och rullstolen.

- Hela systemet kan liknas vid en virtuell blindkäpp som känner var hindren finns. Men vår "käpp" är mycket längre än en vanlig blindkäpp. Den registrerar hinder så långt som fem meter framåt, jämfört med drygt en meter för en verklig käpp, säger Kalevi Hyyppä till Ny Teknik.

25-årige Daniel Innala Ahlmark, som själv är synskadad, har skrivit det mesta av koden som omvandlar mätdata från laserskannern till en förenklad 3D-beskrivning av omgivningen.

3D-bilden skickas till en haptisk robot, som gör att den som är blind kan känna eller se  hinder i vägen och navigera förbi dem.

Haptik är läran om effekterna av beröring och kroppsrörelser. En haptisk robot tar alltså vid där det mänskliga sinnet inte räcker till, till exempel hos en synskadad.

Daniel håller i roboten med vänster hand precis som han brukar hålla i sin egen blindkäpp. Med höger hand styr han rullstolen med en styrspak.

Handtaget på roboten är en liten rund kula som kan föras åt sidorna precis som en blindkäpp.

Roboten tolkar 3D-bilden från laserskannern och "ser" hindren som finns framför. Stöter den på en vägg så känns det som ett motstånd i kulan.

- Det är som i verkligheten. Det tar stopp när käppen, eller kulan i det här fallet, stöter mot väggen. Man kan sedan glida med kulan utefter väggen och köra vidare, säger Daniel Innala Ahlmark till Ny Teknik.

Daniel pluggar datateknik på LTU och arbetar parallellt i projektet ”Seende rullstol”. Han räknar med att kunna ta ut sin civilingenjörsexamen nu i maj.

Professor Kalevi Hyyppä väntar spänt på besked om en forskningsansökan som ska göra det möjligt att fortsätta projektet ”Seende rullstol” med Daniel som doktorand.

- Om vår ansökan godkänns kommer vi att utveckla en egen 3D-skanner med en riktig 3D-sensor som tar in den fulla 3D-bilden. Med den laserkameria som vi nu har får vi bara förenklade 3D-bilder, säger Kalevi Hyyppä.

Först om fem år kan en seende rullstol finnas på marknaden.

Lars Anders Karlberg

Mer om: LTU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt