Svt24 och Snowflake vann mot namnpiraterna

2003-08-21 11:28  

Sveriges Television, SAS, Google och Seirosafar har fått rätten till domännamnen svt24.se, google.se, snowflake.se och seirosafar.se enligt beslut av II-stiftelsen som är högsta instans för domännamn på Internet i Sverige. Men Boxman i Stockholm förlorade mot JH Böxman i Vindeln.

Av de åtta domännamn som hittills prövats i det nya, förenklade tvisteförfarandet som infördes i april i år - samtidigt med de nya reglerna för domännamnsregistrering - har fyra gått till dem som överklagat och fyra till dem som registrerat namnet först.

Tretton tvistefall är fortfarande under utredning.

Mad Dog förlorade mot SVT
Med de nya reglerna kan namnpirater. som uppenbarligen registrerat ett domännamn i "ond tro", inte vinna en tvist.

- Risken att bli av med ett domännamn som man saknar rätt till har hållit nere antalet okynnesregistreringen, säger II-stiftelsens jurist Anders Janson.

Domännamnet svt24.se registrerades av företaget Mad. Dog. Film & TV-produktion i Kullvik, men II-stiftelsen säger i sitt beslut att registreringen tillkommit i ond tro och att Mad Dog ännu inte använt domännamnet svt24.

Därför går nu domännamnet svt24.se över till Sveriges Television, som äger varumärket SVT24 för en av sina totalt sex tevekanaler.

Hot Jobs förlorade mot SAS
Även Malmöföretaget Hot Jobs AB förlorade tvisten med SAS med motivet att man registrerat domännamnet snoflake.se i ond tro.

Visserligen äger Hot Jobs utgivningsbeviset för en tidning som heter Snowflake, men II-stiftelsen vill ändå att domännamnet snowflake.se ska tillfalla flygbolaget SAS, vars lågprisbolag heter Snowflake.

Också det amerikanska sökmotorföretaget Google drabbades av namnpirater när de nya reglerna infördes. Växjöföretaget Nya Medier i Sverige hann före med registreringen av google.se, men II-stiftelsen lämnar nu över domännamnet till Google.

Iranskt inbördeskrig på Frejgatan
Två iranska resebyråer, som ligger vägg i vägg på Frejgatan i Stockholm, har tvistat om domännamnet seirosafar.se.

Namnet betyder ungefär "resor eller sightseeing" på persiska, men en av de båda resebyråerna heter just Seirosafar och har haft webbadressen seirosafar.com, medan den andra heter Resecentrumgruppen.

Resecentrumgruppen hann registrera namnet seirosafar.se före konkurrenten Seirosafar, men II-stiftelsen menar att det uppenbarligen var en registrering i "ond tro" för att störa Seirosafars verksamhet.

Böxman vann över Boxman
De fyra andra fallen har avgjorts till fördel för den som först hann registrera namnet. Det gäller domännamnen boxman.se, webcar2000.se, abratech.se och mikuni.se.

Domännamnet boxman.se ägdes tidigare av Boxman AB, som i slutet av 90-talet sålde cd-skivor på nätet.

Men när Boxman gick i konkurs och inte betalade årsavgifterna för domännamnet boxman.se blev det ledigt förra våren och då passade Johan Haghjoo i Vindeln på att registrera firman JH Böxman och i höstas ansökte han om domännamnet boxman.se.

Boxman har dock återuppstått under namnet Boxman Sverige AB, men II-stiftelsen ser inga skäl till att rycka av Johan Haghjoo namnet eftersom nya Boxman inte fanns när han ansökte om registrering.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt