Sverige får vänta på supertermostaten

2012-10-04 11:06  
Nest - termostat med design och intelligens. Foto: Nest Labs

Den självlärande supertermostaten Nest, med rötter i Apples formgivning, kommer nu i en ny version. Fortfarande får dock kunder utanför USA och Kanada vänta.

Nest är kanske mest uppmärksammad för att den formgetts av Tony Fadell som även ligger bakom Apples musikspelare Ipod. Men idén bakom termostaten är främst att den ska vara lättanvänd och bidra till att spara energi genom smart användning av hemmets klimatanläggningar.

Nu lanseras Nest 2.0, en uppföljare till den första versionen som kom för ett år sedan. Den runda formen med tio centimeter i diameter är kvar, liksom den rena formgivningen med en yttre ring som vrids för att styra temperaturen, men termostaten är nu något tunnare.

Liksom tidigare upptäcker den om det är någon hemma eller inte, men genom att analysera vanorna i hemmet kan den nu dra ner värme eller kyla 30 minuter efter att alla gått hemifrån, mot tidigare två timmar.

Den lär sig också när de boende brukar vakna och ser till att hemmet då har rätt temperatur, oavsett vilken typ av värme som används.

Sammantaget uppges termostaten kunna spara omkring 20 procent av kostnaderna för uppvärmning och luftkonditionering. Än så länge kan dock bara användare i USA och Kanada ha nytta av detta, där den nu uppges fungera med 95 procent av alla sorters klimatanläggningar.

Nest säljs fortfarande bara i Nordamerika. Att frakta den till Europa är inte heller någon god idé eftersom flera inställningar gör den svåranvänd här, vilket användare upptäckt. Bland annat ställer man in tidszon och databas för väderinformation genom att mata in ett nordamerikanskt postnummer.

Till Ny Teknik uppger Nest att man ännu inte kan kommentera planer på internationell lansering.

Mats Lewan

Mer om: Nest Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt