Svenskt program i Googles Excel-dödare

2008-04-18 10:51  
Professor Hans Rosling med sonen Ola, sonhustrun Anna och barnbarnen Max 2 år och Ted 2 månader.

Förra våren köpte Google rättigheterna till den svenska programvaran Trendalyzer. Nu finns den inbakad i Googles motsvarighet till Excel och gör statistiken levande.

Den som använder Googles kalkylprogram kan skapa liv i tabellerna genom att använda en ny funktion som kallas "motion chart".

I Googles egen demo går det till exempel att spela upp sambandet mellan huspriser och arbetslöshet i olika delstater i USA.

Funktionen bygger på den svenska programvaran Trendalyzer som Google köpte rättigheterna till förra våren.

- Programmet har tagit emot väldigt positivt, trots att funktionaliteten i denna första version ännu är relativt begränsad, kommenterar Ola Rosling i ett mejl till Ny Teknik.

Ola Rosling har utvecklat programmet tillsammans med Anna Rosling och båda arbetar numera på Google i Kalifornien med vidareutvecklingen av programmet.

Vilka planer Google har inför framtiden med den svenska programvaran kan han dock inte avslöja

- Vi utvecklar flera spännande idéer, men har inget ytterligare att offentliggöra just nu, säger han.

Idén till att blåsa liv i statistiken med hjälp av animerade diagram kommer från Ola Roslings far Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

Han ville få sina studenter att förstå hur världen egentligen ser ut med hjälp av statistik. Programmet gör det enkelt att till exempel visa hur barnadödlighet och levnadsförhållanden i väldens länder förändras från år till år.

Programmet Trendalyzer utvecklades inom den svenska stiftelsen Gapminder med stöd från Sida.

Gapminder fortsätter nu sitt arbete med att göra statistik tillgänglig och begriplig.

- Avtalet med Google innebär att vi slipper vakna varje morgon och grubbla över mjukvaruutvecklingen. Nu ligger den hos det företag som har de bästa förutsättningarna, säger Hans Rosling.

Han experimenterar med att ta fram en serie föreläsningar med levande statistik som tar upp aktuella ämnen, bland annat koldioxidutsläpp. Totalt har det blivit tio stycken som kan ses på Gapminders hemsida.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt