Svenskt pekbord vässar läkarstudenter

2012-04-03 23:00  
Ett unikt pekbord gör det möjligt att zooma, rotera och skära i kroppar utan skalpell. Foto: Niclas Albinsson

Visualiserade kroppar ger studenterna träning. Göteborgs universitet tar hjälp av ett unikt svenskt pekbord.

Linköpings universitet blev först med att använda tekniken i sin utbildning. Nu följer Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet efter.

– Visualiseringsbordet kommer att fylla ett stort behov i vår anatomi­utbildning där vi i dag har 240 läkarstudenter årligen och mycket begränsad tillgång till kroppar att jobba med, säger professor Bengt R Johansson vid Göteborgs universitet i ett uttalande.

Det så kallade visualiserings­bordet är en stor pekskärm som visar tredimensionella bilder av levande eller avlidna människokroppar. Bilderna skapas med hjälp av avancerade algoritmer och data från dator­tomografer eller magnet­resonans­kameror. Läkarstudenterna behöver bara röra med händerna vid skärmen för att zooma, rotera och ”skära” i olika kropps­delar utan att använda skalpell.

Tekniken har utvecklats av Linköpingsföretaget Sectra i samarbete med forskare vid Linköpings universitet, CMIV (Center for Medical Image Science and Visualization), Interaktiva institutet och Visualiseringscenter C i Norrköping. Sectra har även integrerat bordet med sitt system för bildhantering.

Bordet har väckt stor uppmärksamhet och har visats upp över hela världen. Förutom utbildning kan innovationen exempelvis användas för att planera operationer och för att utföra virtuella obduktioner.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt