Svenska Ipredmålet till EU-domstolen

2010-09-16 14:31  

I dag kom beslutet i Högsta domstolen: Ipredlagen skickas vidare till EU-domstolen för prövning. Operatören Ephone ser det som en seger i målet.

–Vi på Ephone har i alla instanser hävdat att Ipredlagen strider mot det integritetsskydd som alla EU-invånare ska garanteras. Nu har Högsta domstolen gett oss rätt, säger bolagets Ephones vd Bo Wigstrand.

Han drar därmed stora växlar på HDs dom i dag att förpassa det första svenska Ipredmålet vidare till EU-domstolen i Luxemburg.

Under tiden vilar målet i Sverige.

Ljudboksföretagen Bonnier Audio, Earbooks, Norstedts, Piratförlaget och Storyside kan  därmed få vänta minst ett par år med besked i frågan om vem som kopierat och lagt ut deras ljudböcker på en server, med uppkoppling till internet.

De fem bolagen hade begärt att bredbandsleverantören Ephone skulle lämna ut uppgifter om en speciell ip-adress, som man gjorde gällande stod bakom upphovsrättsintrånget.

Man vände sig till domstol och hänvisade till bestämmelserna i den då splitternya Ipredlagen, som infördes den 1 april 2009.

Men Ephone vägrade. Man hävdade att ett utlämnande bland annat skulle vara i strid med EUs datalagringsdirektiv.

Enligt detta får  nämligen bara myndigheter –inte andra – ta del av tele- och internetoperatöreras sparade  uppgifter om kundernas datatrafik och bara i de fall då grova brott misstänks.

Efter att tingsrätten dömt till ljudboksförlagens fördel, och hovrätten till Ephones fördel, gick frågan vidare till Högsta domstolen.

Ephone begärde då att HD skulle inhämta ett förhandsavgörande hos EU-domstolen.

Idag kl 11.00 tillkännagav HD att man beviljat bolagets begäran, vilken ljudboksförlagen ogillat.

Frågan som Eu-domstolen nu får på sitt bord är om den svenska tolkningen av EUs Ipreddirektiv –  Ipedlagen – som tvingar operatören att lämna ut uppgifter till företag och andra som kan hävda upphovsrättsbrott, står på  rättslig grund.

Detta eller den står i konflikt med EUs datalagringsdirektiv och datakommunikationsdirektiv.

Relaterade dokument

Mer om: Ipred-lagen Ipred

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt