Svenska böcker får <br></br>dubbla läsplattor

2010-02-10 14:20  

På samma dag presenterade de svenska nätbokhandlarna Bokus och Adlibris var sin storsatsning på e-boksläsare. Det är omdöpta läsapparater från mindre tillverkare, med stöd för många format.

Adlibris säljer nu Letto, en omdöpt e-bokläsare från det holländska företaget Endless Ideas.

Böckerna till plattorna säljs i formatet Epub, och det finns omkring 500 titlar tillgängliga i företagets butik. Bonnierförlagen, som är huvudägare i Adlibris, kommer att ge ut elektroniska upplagor av alla nya titlar, från och med i år.

Bokus går ut med Cybook Opus, en läsplatta i litet format från franska Bokeen, samt en något större platta från Iriver. Titlarna, omkring 1.800 stycken, kommer från förläggaren Norstedts, som liksom Bokus ägs av Kooperativa Förbundet.

Båda företagens läsplattor har bredare stöd för olika elektroniska bokformat än de stora internationella kämparna,Amazons KindleellerBarnes & Nobles Nook.

Det öppnar för att kunderna kan köpa böcker till sin platta från olika butiker, och även göra elektroniska lån från biblioteken.

De tre apparaterna företagen nu säljer använder alla den skärmteknik från företaget E-ink som blivit standard för eboksläsarna.

Skärmarna är svartvita, strömsnåla och ger bra kontrast i starkt ljus eftersom de saknar bakgrundsbelysning. De är dock relativt långsamma.

Niklas Dahlin

Mer om: Bokus Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt