Svensk spelutvecklare kan få Nasauppdrag

2008-10-29 15:37  
Marsbilder som visas för Nasa om några veckor

Nasa och svenska speluniversumet Entropia – det kan bli ett marriage made in heaven.Nu förbereds ett nytt spel som ska lära alla elever från 13 år i USA naturvetenskap.

Nasa har erfarenheten av att ta sig till andra planeter. Svenska spelutvecklarna Mindark har redan ett virtuellt universum befolkat av 782 000 registrerade användare, och de är redo att expandera sin cyberrymd i flera riktningar. Utbildning, vårdsektor, rena affärsplaneter – och nu senast alltså ett helt nytt solsystem för amerikanskt skolväsende i samarbete med Nasa.

Men än är det inte riktigt färdigförhandlat. Den sjunde november ska Mindark presentera sin idé på Goddard Space Flight center. Det ska också de två konkurrenter som valts ut från de ursprungliga, drygt 160, förslag som pitchats för kontraktet.

Uppdraget är att skapa ett MMO (massive multiplayer onlinespel), minst lika underhållande som de stora titlarna på marknaden i dag; World of Warcraft, Age of Conan m.fl.

- Ja, vi ska vara med och konkurrera på den nivån men uppdraget är också att inkludera starka moment av lärande, säger Christian Björkman, ansvarig för specialprojekt på Mindark.

Nasa gör det här på direkt uppdrag av USA:s regering. Nasa har alltid kunnat förse sig själva med de bästa vetenskapsmännen, men på senare år har de sett underlaget för rekrytering minska. Nu vill de på nytt få fart på intresset för studier inom det naturvetenskapliga området. Tanken är att den här spelvärlden ska bli ett utbildningsinstrument för alla elever från 13 år i USA.

För Mindarks del skulle det här bli en beställning lika omfattande som ett fullstort industriprojekt. Mindark själva gör jämförelsen med ett antal Jas-plan. Enbart spelplaneten Calypso i Entropia omsatte i fjol 400 miljoner dollar i transaktioner mellan spelare inne i världen.

Och även om man i dag redan har en fungerande spelvärld krävs många nya moment för uppdraget.

- I dag bygger Entropia mycket på att användarna själva gör events. Nu bygger vi upp ett helt nytt questsystem. Det är också viktigt att poängtera att Nasa själva bidrar med sin kompetens, säger Christian Björkman.

Det Mindark tar med sig till Nasa om två veckor är bland annat spel/lärandemoment placerade i en marsmiljö, skapad i nya spelmotorn cryengine som ska driva spelet Entropia i framtiden.

Roger Rosenlund

Mer om: Nasa Mindark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt