Superdatorn Watson öppnar portarna på Manhattan

2014-10-08 14:47  
Det nya huvudkontoret för IBM:s tänkande dator Watson ligger på södra Manhattan i hjärtat av ”Silicon Alley”, ett område med många unga it-företag. Foto: Marie Alpman

It-jätten IBM slår upp portarna för det nya huvudkontoret för den "tänkande" datorn Watson. Enligt IBM används Watson redan av kunder i 25 länder.

För IBM, som kämpar för att få fart på tillväxten, är Watson en viktig framtidssatsning.

IBM kallar Watson ett kognitivt system. Det förstår frågor som är skrivna med naturligt språk och kan även svara på komplexa frågor.

För snart fyra år sedan slog den två stormästare i Jeopardy. I dag är Watson en plattform som kan användas inom en rad områden.

Sedan i början av året driver IBM Watson i en egen affärsenhet med 2000 anställda och med en investeringsbudget på motsvarande sju miljarder under de närmaste tio åren.

Huvudkontoret för den nya affärsenheten har nu slagit upp portarna på Manhattan i New York. I den nya byggnaden kommer 600 av de Watson-anställda att sitta tillsammans med nystartade företag som bygger tjänster med Watson.

Det nya systemet har redan kunder i 25 länder enligt IBM. I samband med invigningen av det nya huvudkontoret presenterades en rad nya samarbetspartners.

Det nystartade företaget WayBlaze ska till exempel använda Watson för att bygga en ny resetjänst. Tanken är att användarna ska få hjälp med att boka resor utan att behöva besöka en rad olika hemsidor för flyg, hotell, restauranger och olika aktiviteter. Genom att tala om vilka som ska resa, vart man vill resa och när ska den nya tjänsten kunna sy ihop ett färdigt paket i dialog med kunden.

Ny Teknik har tidigare skrivit om flera andra användningsområden för Watson, exempelvis inom cancervård.

Systemet klarar än så länge bara frågor och svar på engelska men håller på att lära sig flera nya språk. I samarbete med banken Caixa håller Watson på att lära sig spanska och tillsammans med japanska Softbank ska systemet lära sig att förstå japanska. Ytterligare ett nytt språk är portugisiska.

Marie Alpman

Mer om: IBM Superdator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt