Superdatorn Akka i Umeå <br></br>en snålkörare i världsklass

2008-06-16 12:28  

Umeå universitet har Europas energieffektivaste superdator baserad på pc-kluster. Det konstaterar leverantören IBM i dag efter att ha installerat den nya utrustningen vid beräkningscentret HPC2N i Umeå.

Superdatorn Akka kombinderar IBM:s Powerprocessorer, Cell Broadband Engines och Intels Xeon fyrkärneprocessorer.

Det ger en toppkapacitet på 54 teraflop, det vill säga 54 biljoner beräkningar per sekund. Det gör Akka till en av världens 50 snabbaste superdatorer.

Akka-systemet kräver mindre elektricitet att köra och kyla än andra superdatorer som bygger på kluster av processorer av pc-typ, skriver IBM i ett pressmeddelande på måndagen.

Systemet använder både Linux och Windows operativsystem, så kallad dual-boot design.

- Akka är den första superdatorn i Sverige med både Linux och Windows operativsystem.Det nya systemet tar superdatorn till nya användare och nya områden, säger professor Bo Kågström i pressmeddelandet.

Han är föreståndare för HPC2N, ett kontsortium av universitet och forskningsinstitut i norra Sverige. HPC2N står för High Performance Computing Center North.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt