Sundar Pichai ny vd för Alphabet – grundarna kliver av

2019-12-04 10:22  

Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin kliver ner från sina toppjobb i Alphabet. Googles högsta chef Sundar Pichai tar nu över som vd över hela koncernen.

Google har publicerat ett avskedsbrev "från Larry och Sergey". I det framgår att Googles vd Sundar Pichai får ökad makt i teknikkoncernen – då han nu även tar över som vd för moderbolaget Alphabet. Han ersätter därmed Larry Page.

Vidare skriver man att Sergey Brin också backar från rollen som direktör för Alphabet.

Det här innebär slutet av en era – Google-grundarna lämnar sina toppjobb i bolaget de en gång startade.

”Vi är inte den typen av människor som håller oss fast i ledarrollerna när vi tror att det finns bättre sätt att driva företaget. Alphabet och Google behöver inte längre två vd:ar”, skriver Page och Brin i brevet.

Sundar Pichai säger så här i ett uttalande:

– Jag är entusiastisk över Alphabet och dess långsiktiga fokus på att hantera stora utmaningar med teknik. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med Larry och Sergey i våra nya roller.

Larry Page och Sergey Brin kommer fortsatt vara aktiva i bolaget som grundare, aktieägare och styrelseledamöter i Alphabet.

Sundar Pichai har haft en framgångsrik resa på Google. Han började som produktchef och har basat över Chrome. 2015 tillträdde han som vd för Google – och nu blir han alltså vd även för moderskeppet. Larry Page och Sergey Brin är nöjda med valet av Pichai. I brevet har de först en utläggning om hur länge de har jobbat tillsammans med Pichai, för att sedan komma fram till slutsatsen:

”Det finns ingen som vi har förlitat oss mer sedan Alphabet grundades, och det finns ingen bättre person att leda Google och Alfabet in i framtiden.”

Viktor Krylmark

Mer om: Google Alphabet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt