Stora nyttan kommer när 5g når industrin

2018-02-05 06:00  

OS i sydkoreanska Pyeongchang ska bli ett skyltfönster för nya mobilnätsstandarden 5g. Men häftiga evenemangsupplevelser är inte det verkliga värdet med 5g.

Vinter-OS i Sydkorea inleds 9 februari. Men förberedelserna för vinterspelen – och det 5g-nät som Intel och sydkoreanska operatören KT bygger där – började långt innan en ny nätstandard fanns på plats.

Faktum är att den inte riktigt finns på plats ännu. I slutet av december beslutade visserligen samarbetsorganisationen 3GGP om ”en icke självständig standard”. Det tycktes mest vara ett sätt att få in ordet ”standard” bredvid 5g så tidigt som möjligt: den bygger trots allt på existerande 4g-teknik och kärnnät. En första självständig standard är att vänta framåt sommaren.

– Det är ett betydligt större sug från operatörerna än vad det varit hos tidigare generationer, redan innan standarden är färdig, säger Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.

Två av de stora amerikanska operatörerna, AT&T och Verizon, har båda utlovat 5g-utrullning i USA senare i år. I Sverige säger sig Telia kunna erbjuda 5g i någon form i Stockholm under 2018. Detta trots att alla är överens om att den kommersiella premiären sker först 2020.

De olympiska spelen, liksom fotbolls-VM i Ryssland senare i år, är mer marknadsföringsmedium än verkliga 5g-tillämpningar. Åtminstone om man ska ta hänsyn till 5g:s hela repertoar.

Det kommande mobilnätet är egentligen tre standarder i ett och samma paket, och vart och ett av dem kräver olika frekvensband för att fungera optimalt. Det rör sig om kapacitet och prestanda å ena sidan, korta svarstider och hög kvalitet på servicen å andra sidan och låg energiförbrukning och lång batteritid å tredje sidan.

OS i Pyeongchang kommer mest handla om kapacitet och prestanda, i synnerhet när det gäller överföring av video. De som är på plats i OS-byn ska kunna ta del av det tv-industrin, operatörerna och telekombolagen tror blir häftigare evenemangsupplevelser med 5g. Tittaren kan då själv välja vilken kamera den vill följa, styra repriser eller följa tävlingarna i virtual reality.

På ett sätt är det rimligt: Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige, spår att den typen av tillämpningar blir det första genomslaget för 5g.

– Vi tror att video kommer att vara en väldigt viktig första fas av 5g. Vr, ar, 4k, 8k. De kommer att vara möjliga att tjäna pengar på i ett tidigt skede, eftersom de påminner om tjänster man redan är van vid i dag. De blir en vidareutveckling.

Men där finns inte, tror Huawei, Ericsson och Nokia, det verkliga värdet med 5g. Tekniken når sin potential först när den också kopplat upp industrier. Därför går nu utvecklingen av 5g in i ett kritiskt skede. Det är i år som telekombolagen ska försöka hitta en affär bland alla de pilottester som pågår runt om i världen.

– Nu försöker vi se hur de som ska göra investeringarna i detta kan tjäna pengar och dra nytta av de nya möjligheterna. Det gäller att få industrin att förstå att de kan öka kvaliteten och effektiviteten på produktionen. Sedan är det inte bara infrastruktur. Det ska finnas en politisk vilja också. Det ska finnas enheter och moduler som ska ner i storlek och pris, säger Kenneth Fredriksen.

Huawei-chefen, möjligen part i målet, tror också att Kina kommer att ta täten i 5g-racet.

– Kina kommer att ligga långt framme i kommersialiseringen av 5g eftersom de länge sett informations- och kommunikationsteknik som den viktigaste infrastrukturen man bör investera i för framtidens behov. Kinesiska myndigheter har en väldigt framtidsorienterad syn på det här.

Olympiska vinterspelen

Vinter-OS i Sydkorea startar 9 februari och pågår till 25 februari.

OS hålls i staden Pyeongchang.

Intel och sydkoreanska operatören KT testar 5g under OS.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt