Snowden framme i Moskva

2013-06-23 15:24  

Washington (TT-AFP). Edward Snowden, mannen som har slagit larm om USA:s gigantiska övervakningsprogram av telefon- och IT-näten, är framme i Moskva. Det är oklart var han nu ska ta vägen, men Island, Ecuador och Venezuela nämns som tänkbara slutdestinationer.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar, med hänvisning till flygplatskällor, att Snowdens plan från Hongkong har landat i Moskva. Enligt uppgift från Wikileaks reser han i sällskap med "diplomater" och juridiska rådgivare.

Wikileaks uppger också att man hjälpt Snowden att skaffa "politisk asyl i ett demokratiskt land".

Det finns många spekulationer om var Snowden nu ska ta vägen.

Enligt South China Morning Post, som citerar "trovärdiga källor", kan Snowden vara på väg till Island eller Ecuador.

Flygbolaget Aeroflot uppger å andra sidan att det finns en biljett i Snowdens namn för en flight till Kuba i morgon. En källa säger att han sedan ska fortsätta från Havanna till Venezuela.

En källa, som uppges stå Snowden nära, hävdar i sin tur att Snowden kan komma att bestämma sig för att stanna i Moskva ett tag.

Regeringen i Kreml har inte informerats om att Snowden skulle vara på väg till Moskva, uppger talesmän till internationella medier.

USA har krävt att Snowden ska utlämnas från Hongkong, där han befunnit sig den senaste tiden. Men företrädare för regeringen i Hongkong säger att USA inte hade lämnat tillräcklig information i begäran om utlämning, och att det därför inte fanns någon laglig grund att hindra honom från att lämna territoriet. Hongkong ska ha informerat amerikanska myndigheter om att Snowden gett sig av.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt