Skulle stoppa fildelare – nu läggs Spridningskollen ned

2016-11-01 09:43  
Foto: Spridningskollen

Tidigare i höstas lanserades antipiratprojektet Spridningskollen, som skulle skicka fakturor till privatpersoner som olovligen laddat ned skyddat material från nätet. Nu läggs initiativet ned – utan att en enda faktura skickats ut.

I början av september kom besked att inkassobolaget Gothia Law startat en ny verksamhet, kallad Spridningskollen.

Bolaget har ett avtal med rättighetsinnehavarna Scanbox, Atlantic, Crystalis Entertainment och Noble Entertainment, och planen som presenterades då var att under hösten skicka ut fakturor på 2 000 kronor till uppemot 1 000 svenskar som olovligen delat upphovsrättsskyddat material på nätet.

Gotia Law hävade att man hade spanat på fildelare sedan i våras för att kartlägga hur runt 150 tv-serier och filmer fildelats illegalt via så kallade bittorent-nätverkj som The Pirate Bay, exempelvis.

Läs med: 1 000 svenska fildelare ska få krav

Spridningskollen blev snabbt starkt kritiserat, bland annat av operatören Bahnhof, som skickade in 250 000 protester mot projektet från privatpersoner.

På måndagen stod det klart att Gothia Law lägger ned sitt utskällda projekt. Detta utan att företaget har skickat i väg en enda faktura till misstänkta fildelare.Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan, skriver bolaget i en kommentar på sin hemsida.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt