Sämre än väntat för Ericsson – men vd tror på vändning

2018-01-31 10:05  
Ericssons vd Börje Ekholm Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 19,8 miljarder kronor för fjärde kvartalet i fjol. Under motsvarande kvartal året före låg förlusten på 280 miljoner kronor.

(Artikeln har uppdaterats)

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 19,8 miljarder kronor för fjärde kvartalet i fjol. Vd Börje Ekholm betecknar 2017 som "ett tufft år" och tror på vändning 2018.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold anser att det finns "Gardell-fluff" i den höga aktiekursen som dock backar 6,5 procent på förmiddagen.

Ericssons vd Börje Ekholms sammanfattning av 2017 är att det var "ett tufft år" med bland annat stora personalminskningar och stora nedskrivningar av goodwill.

– Det har varit tufft ända sedan 2015 och sedan dess har marknaden minskat med ungefär 20 procent. Men vi ser nu ett mycket större intresse från operatörerna för 5G, framför allt i Nordamerika men också i Kina, Japan och Sydkorea. Det driver också att operatörerna måste se över sina 4G-nät. Det märks bland annat i Nordamerika där vår försäljning ökar under fjärde kvartalet i lokal valuta, säger han till TT.

Läs mer: Misslyckade företagsköp ger mångmiljardsmäll för Ericsson

På den fallande marknaden, som just nu står mitt i mellan 4G och 5G, hävdar Ericsson sig väl, enligt Ekholm.

– Både andra och tredje kvartalet har vi ökat marknadsandelarna, men det är alltid lite farligt att titta kvartal för kvartal, man behöver se en längre trend. Men vår uppfattning är att vi vinner ganska många kundupphandlingar i dag. Vår teknologi står sig väldigt bra mot kunderna.

På den senaste kapitalmarknadsdagen spikades företagets strategi fram till 2020.

– Vi har sagt att vi ska se en betydande förbättring under 2018. Vi har gjort ganska stora omställningar, tagit bort stora kostnader och minskat antalet anställda med nästan 15|000.

Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Nordnet, sammanfattar bokslutet som "ömsom vin, ömsom vatten".

– Man behåller aktieutdelningen, det visar på att det inte är tal om någon nyemission, det stämmer nog också.

Men han tycker aktiekursen är hög.

– Det är mycket Gardell-fluff i kursen, säger Bornold och syftar på att många aktiespekulanter tagit rygg på finansmannen Christer Gardell och hans investeringsbolag Cevian, som stadigt har köpt på sig Ericssonaktier och nu är största ägare, räknat i kapital.

– Det krävs mycket av Ericsson i år för att försvara den här kursnivån, säger Bornold.

Läs mer: Ericsson-rapport: Kroppen blir det nya gränssnittet

På onsdagen kom också beskedet att Ericsson bildar ett fristående bolag tillsammans med riskkapitalbolaget One Equity Partners, dit anställda, konsulter och vissa tillgångar som i dag finns inom affärsområdet Media Solutions flyttas. Ericsson kommer att äga 49 procent av det nya bolaget. Transaktionen planeras vara slutförd i tredje kvartalet.

Ericsson behåller affärsområdet Red Bee Media, som tidigare kallades Broadcast and Media Services inom koncernen.

Red Bee Media gjorde en förlust på 300 miljoner kronor under 2017, på en omsättning på 2,5 miljarder kronor.

Rensat för engångsposter redovisar Ericsson i onsdagens rapport ett justerat rörelseresultat på 0,4 miljarder kronor, mot 4,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en justerad rörelsevinst på 1,7 miljoner kronor.

Ericssons försäljning sjönk till 52,7 miljarder kronor under fjärde kvartalet, mot 65,2 miljarder kronor ett år tidigare.

Ericssons styrelse föreslår en utdelning på en krona per aktie. I fjol delade bolaget också ut en krona per aktie.

Lönsamheten i själva verksamheten, mätt som den justerade bruttomarginalen, steg till 29,9 procent. Ett år tidigare låg denna marginal på 29,4 procent.

En faktor bakom marginalökningen var bättre lönsamhet inom affärsområdet Networks, vilket motverkades av lägre bruttomarginal inom affärsområdet Digital Services.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt