Så många avlyssnade Säpo

2016-12-28 09:02  
Foto: Maja Suslin / TT

Under 2015 fattade Säpo 377 beslut om att använda hemliga tvångsmedel – till exempel avlyssning, buggning, kameraövervakning och övervakning av aktivitet på nätet, skriver SVT Nyheter.

– Det är första gången som säkerhetspolisen redovisar det här till riksdagen på regeringens uppdrag. Skälet till det är att medborgarna har rätt att veta hur övervakningen och avlyssning och hemliga tvångsmedel ser ut, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT.

Ygeman anser också att antalet beslut om hemliga tvångsmedel är rimligt. Han säger att han inte känner till att något annat lands säkerhetstjänst så öppet redovisar hur man använder de integritetskränkande metoderna. Att Sverige tar steget handlar om att bygga ett företroende för hemliga tvångsmedel.

– Vi har kraftfulla verktyg. Dem ska vi använda mot de allvarligaste brottslingarna och terroristerna, inte mot någon annan, säger inrikesministern till SVT.

Mer om: Säpo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt