Så blir hårddisken supersnabb

2010-08-20 09:20  

Hårddiskens magnetiska bitar kan raderas blixtsnabbt med ultrasnabba laserpulser. Men ingen har förstått hur det går till. Nu löser fysiker från Uppsala gåtan.

En magnetisk bit kan skrivas inom en nanosekund i hårdisken på en modern dator. Alldeles för långsamt för många datatunga tillämpningar. Nya forskarrön har nyligen visat att magnetiseringen av en bit kan raderas betydligt snabbare med hjälp av en laserpuls med en femtosekunds pulslängd (10^-15). Fast den grundläggande kunskapen om den bakomliggande processen har hittills saknats.

Nu kommer de tre fysikerna Marco Battiato, Karel Carva och Peter Oppeneer från Uppsala universitet med ett klargörande. Eftersom den ultrasnabba avmagnetiseringen inte kan förklaras med vedertagna jämviktsprocesser så har de utvecklat nya spinndynamikekvationer. Deras teori för fram en ny typ av spinnströmmar, som de kallar supradiffusions-spinnströmmar.

I en artikel i tidsskriften Physical Review Letters visar de att den magnetiska lagringen på hårdiskar kan gå minst tusen gånger snabbare i framtiden.

- Vi förklarar detaljerat hur avmagnetiseringen går till och bidrar därmed med grundläggande kunskap om de supradiffussionsströmmar som är relevanta att bygga vidare på för utveckling av ny hårddiskteknologi, säger professor Peter Oppeneer, som lett studien i ett uttalande.

Läs den vetenskapliga artikeln här

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt