Så blir du arbetsplatsens molnexpert

2017-03-20 15:17  
”Hittar man sin passion brukar de flesta personer bli drivande”, säger Johan Christenson, vd för molnleverantören City Network.

Molnexperten är ingen vanlig tekniker. Det är en person med brett register som hjälper företaget att renodla och automatisera hela produktionen, säger Johan Christenson, vd på infrastrukturleverantören City Network.

Finns det egentligen någon som kan kalla sig molnexpert? It-entreprenören Johan Christenson, vd på City Network, har lite svårt att anamma begreppet och väljer istället att rada upp en rad näraliggande yrkesgrupper som flyttat fram sina positioner och som enligt honom inom en snar framtid skulle kunna kalla sig molnexperter.

– Många grupper befinner sig mitt i den digitala transformationen, i första hand utvecklare, systemadministratörer och organisationskonsulter. Här finns många personer som kan guida företaget i processen och som håller på att bli något som går att kalla ”molnexperter”, säger Johan Christenson.

De flesta stora företag håller på att lägga ut delar av sin verksamhet i molnet, hos specialister, och behåller andra delar av sin data och sina system internt. Kanske är den organisatoriska utmaningen i det här övergångsskedet större än den tekniska, enligt Johan Christenson. Molnexperten kopplas ofta ihop med tekniksidan, men borde istället betecknas som en rådgivare i övergången till molntjänster.

– De här specialisterna är än så länge inte så många till antalet, de är nog färre än vi tror. Men alla som förstår vad företagens digitalisering går ut på och anammar någon tillhörande teknologi kommer att få ett jobb inom tre minuter, vart de än vänder sig, säger han.

Läs mer: Här är Ericssons nya molnstrategi

Johan Christenson beskriver sig själv som en person som gillar utmaningar och säger att den snabbrörliga marknaden för molntjänster passade honom väl. Här fanns goda möjligheter att skapa sitt eget jobb. Första gången han på allvar insåg hur stort detta kunde bli var när han för tio år sedan hörde Jeff Bezos på Amazon lägga ut texten om vad man kunde göra med alla överbliven datakapacitet.

– Det var mest en slump att jag hamnade i den här sektorn, jag tror att det är så för många. Jag är utbildad ingenjör i väg och vatten som ju är något helt annat. Men jag var allmänt it-intresserad och startade ett driftföretag, som både sålde och köpte tjänster, och att jag sedan blev vd föll sig helt naturligt.

Men det finns många vägar in i branschen. I höstas rekryterade City Network Daniel Gustafsson, en ingenjör som gått den långa vägen och jobbat 20 år inom traditionella it-företag, till exempel Tieto och Logica. Hans uppgift blir att hitta rätt molnbaserade tjänster till storföretag som inte kan ta lika snabba steg i den digitala transformationen.

Läs mer: Det kan industrin vinna på att flytta till molnet

Det här med att hitta rätt utbildning kan annars vara svårt för någon som vill bli molnexpert, speciellt om man söker jobb hos ett marknadsledande företag. City Network är till exempel ledande på Open Stack, ett av världens största open source-projekt, och det finns ingen utbildning i hela världen som kan ge dig de kunskaper som behövs för att bli så specialiserad.

– Mitt bästa råd till den som vill jobba med detta är att hitta sin passion. Har du den så skaffa dig en utbildning som går åt det hållet. Det kan gälla teknik såväl som organisation. Och var lite aggressiv, vänta inte på ditt eget jobb, i det skifte som pågår ger den här sektorn enorma möjligheter, säger Johan Christenson.

Experten Johan Christensons molnråd

1. Allra viktigast oavsett bransch och karriär - är att du har passion för det du gör. Välj alltid din väg baserat på vad du gillar att göra. Då blir det bra oavsett och framförallt - det blir roligare!

2. Med rätt attityd kommer du väldigt långt. Vilja, våga och leverera! Ta egna initiativ att lära dig de nya trenderna och våga föreslå förändring baserat på vad du ser händer i marknaden. Det går fort inom IT och molntjänster idag - väldigt fort!

3. Fokus är viktigt. Har man valt it och specifikt någon del inom "molnet" så bli bäst på det. Till exempel bygger hela devopsresan på automatisering och orkestrering. Sikta in dig och lär dig de avgörande hörnstenarna i denna långa radikalt föränderliga resa alla nu måste ge sig in i.

Erik Klefbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL