Ryssland bygger 5e generationens stridsplan utan utlandshjälp

2005-11-25 07:30  
Framåtsvept mot skyn

Ryssland har inga planer på utländsk hjälp för att bygga sitt femte generationens stridsflygplan. Det meddelade den ryske försvarsministern Sergei Ivanov på torsdagen. Planet baseras på modellen Su-47 ”Berkut”.

Su-47 Kungsörnen
Redan i början av 1990-talet planerade det sönderfallande Sovjetunionen utvecklingen av den femte generationens stridsflygplan. Men med östblockets sammanbrott upphörde den forna stormakten, och först i början av 2000-talet bestämde sig Ryssland för att satsa på ett av de två modeller som rysk flygindustri presenterat.

Valet föll på Sukhois modell Su-47 Berkut (Kungsörnen) i konkurrens med Migfabrikens MFI.

Su-47 känns igen på sina framåtsvepta vingar, som ger bättre flygegenskaper i låga farter, men som skapar vridkrafter som tidigare varit svåra att tygla. Med moderna kolfiberkompositer är det dock möjligt.

Planet har dubbla motorer och dragkraften kan regleras både med varvtalet och med riktningen på utblåset.

Ett Su-47 har byggts av Sukhoi, och det ska fungera som bas vid utvecklingen av den kommande Su-47. Planet beräknas få en maxhastighet kring Mach 2 och en beväpning som bekämpar mål på mycket stora avstånd från planet.

I USA finns för närvarande två stridsflygplan som betraktas som femte generationens plan, F-22 och F-35.

Svenska Jas 39 Gripen räknas till fjärde generationens stridsflygplan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt