Runda pixlar ger bättre bild

2008-11-07 12:10  
Tredimensionella ringar med tre olika strukturer, alla med omkring 500 bildelement.

Byt ut dagens fyrkantiga bildpunkter mot rundare former. Då får du bättre bilder utan att drunkna i data.

Tredimensionella bilder kräver stora datamängder som ska lagras och behandlas. Problemet växer i takt med att 3d-bilder blir allt vanligare inom såväl sjukvården som i industrin.

Idag presenterar forskaren Robin Strand vid Uppsala universitet ett förslag till en lösning. Han lägger fram en avhandling som visar hur man kan skapa bättre bilder utan att öka datamängden. Hemligheten ligger i rundare bildpunkter.

– Det betyder till exempel att läkare skulle kunna uppskatta hjärnvolym eller storlek på cancertumörer bättre med samma datamängd som idag, säger Robin Strand i ett uttalande.

Dagens digitalkameror använder kvadratiska bildelement, medan datortomgrafer använder små kuber. I naturen är rundare strukturer vanligare. I insekters facettögon finns sexkantiga element, och det är sedan tidigare teoretiskt bevisat att sexkantiga bildpunkter är bättre än fyrkantiga.

Robin Strand har i stället hämtat inspiration från hur kristaller i exempelvis guld är uppbyggda. I avhandlingen visar han hur man kan generera, bildbehandla och visualisera bilder som bygger på de nya strukturerna. En slutsats är att de är mindre känsliga för vilken vinkel ett föremål betraktas i.

Han visar även att man kan klarar sig med 30 procent färre bildpunkter utan att noggrannheten försämras.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt