PTS: För tidigt att säga vad datalagringsdomen innebär

2016-12-21 16:43  
Ny dom från EU påverkar datalagringen. Foto: Alamy

Post- och Telestyrelsen välkomnar den nya datalagringsdomen från EU-domstolen. Men exakt vad beskedet kommer att få för betydelse är för tidigt att säga.

I dag onsdag slog EU:s domstol fast att Sverige inte kan tvinga telefonoperatörerna att generellt lagra datauppgifter.

Läs mer:

Läs mer: EU-domstol: Inget krav på datalagring

Dagens dom är en följd av att EU:s hela datalagringsdirektiv ogiltigförklarades 2014 – vilket fick samtliga svenska teleoperatörer att omedelbart sluta spara kundernas data.

Post- och Telestyrelsen (PTS) la dock fram krav på att datalagringen skulle fortsätta, efter att en svensk utredning genomförts.

Efter flera överklaganden togs frågan vidare till avgörande på EU-nivå, där den nu har avgjorts. Hos PTS välkomnar man dagens besked från EU-domstolen.

– Vi har väntat på ett besked i den här viktiga frågan, och det är bra att vi har fått klarhet i den, säger Staffan Lindmark, jurist på Post- och telestyrelsen.

Men exakt vad den nya domen kommer att betyda i praktiken går inte att säga nuläget. Efter beskedet från EU-domstolen är det nu upp till Kammarrätten i Stockholm att tolka avgörandet och vad det kan appliceras på svensk rätt, enligt PTS.

Var det ett väntat besked från EU-domstolen?

– Domen rör en svår fråga, och det fanns en tydlig anledning varför kammarrätten ställde frågan till EU-domstolen om vad som gäller. Det går inte att säga att det var väntat. Men det är onekligen ett viktigt beslut, säger Staffan Lindmark.

I domen konstateras det att medlemsstaterna har rätt att föreskriva en riktad lagring. Hur tolkar ni innebörden av detta?

– Det finns inget tydligt svar på vad det innebär. Det är upp till kammarrätten att pröva detta nu.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Mer om: Datalagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt