Prognosen: 2019 året då kryptovalutorna slår igenom

2018-12-11 07:00  
Bitcoin - en digital valuta, skapad 2009, vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan inblandning av tredje part. Foto: Janerik Henriksson

Nästa år kommer kryptovalutorna in i finrummet, hävdar investeringsfirman GP Bullhound som presenterar sina tio tekniktrender för 2019.

Efter en makalös uppgång nådde bitcoin en toppnotering på runt 20 000 dollar i december 2017. Sedan kom rasen och trots en och annan bergochdalbana har trenden varit neråtgående. I dag ligger växelkursen och svävar runt 3 000 dollar för en bitcoin.

Tittar du på växelkurserna för de många andra kryptovalutorna där ute ser det likadant ut för de flesta.

Läs mer: Miljöboven bitcoin – kryptovalutorna konsumerar allt mer energi

Men nästa år kan kryptovalutorna få sin revansch. Det förutspår den svenskgrundade investeringsfirman GP Bullhound som släppt sina tio tekniktrender för 2019.

Det ökade intresset i blockkedjan, tekniken som ligger bakom bitcoin, kommer att ge kryptovalutorna en skjuts

”Samtidigt som de traditionella finansiella instituten ökar sin blockchain-aktivitet, ser 2019 ut att bli det år som det institutionella kapitalet till slut söker sig till kryptovalutorna”, skriver GP Bullhound i sin rapport.

Det ska sägas att under de tio år som bitcoin funnits har många förutspått att kryptovalutornas genombrott är precis runt hörnet. Än så länge har ingen haft rätt - men kanske är tiden mogen?

Läs mer: Så kan blockkedjan revolutionera all transport

Investeringsfirman ser också att de initiativ som gjorts för att öka jämställdheten i tekniksektorn till sist börjar göra skillnad. De förutspår att vi nått en brytpunkt.

”Kvinnliga grundare och ledare bryter allt fler barriärer för fler kvinnor som söker sig in i tekniksektorn genom att förbättra tillgången till mentorskap, finansiering, affärsrelationer och jobbmöjligheter. Teknologisektorn har förvisso varit en av de mer progressiva inom näringslivet, men nu kommer förändringen att synas tydligare än någonsin”, skriver GP Bullhound.

GP Bullhounds tio tekniktrender:

1. Amazon kommer att utmana Google och Facebooks dominans inom annonsmarknaden.

2. Apple och Google kommer att tappa sitt grepp om distributionen av appar - fler appbutiker kommer att konkurrera med Google Play och App Store.

3. Digitala banklösningar kommer att ta fart globalt.

4. Smartare teknik inom detaljhandeln som chattbotar och digitala istället för fysiska kassor.

5. Medarbetarnas engagemang blir högteknologiskt - ai kommer att ta plats på hr-avdelningen.

6. "Last mile delivery" kommer att gå hela vägen hem och leveranstiderna kommer att minska.

7. Kryptovalutorna kommer att växa.

8. Artificiell intelligens signalerar en början och inte ett slut på arbetsmarknaden - ai kommer att konkurrera ut vissa jobb, men nya kommer att uppstå och sättet vi jobbar på kommer att förändras.

9. Konsumenternas prenumerationer kommer att överskugga marknadsföring - prenumerationstjänster kommer att anses mer pålitliga än gratistjänster som bygger på reklamintäkter.

10. Kvinnliga grundare och ledare kommer att förändra tekniksektorn.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt