Ockult om Kreuger och Stenbeck

2002-08-21 08:02  
Ivar Kreuger

Mytererna om Jan Stenbeck tar nu fart på allvar. Och liknelserna med en annan svensk imperiebyggare - Ivar Kreuger - målas upp på fullaste allvar av analytiker och journalister. Det liknar mer och mer en ockult dagbok...

Jan Stenbeck
Jan Stenbeck och Ivar Kreuger var båda blyga män som inte frivilligt sökte ramljuset i media. De var båda begåvande med en sällsynt affärsnäsa och förmåga att "se runt hörnen" för att vara före konkurrenterna.

Det här är bara några av de många liknelser, gränsande till det mystiska och ockulta, som radas upp i media efter affärsmannen Jan Stenbecks hastiga död i hjärtinfarkt på kvällen den 19 augusti 2002.

Ivar Kreuger
Ivar Kreuger och Jan Stenbeck avled båda i Paris, med 70 års mellanrum.

Jan Stenbeck växte upp i samma hus på Villagatan 13 på Östermalm i Stockholm där Ivar Kreuger tidigare hade bott.

Jan Stenbecks företagsimperium hade sin bas i de företag som Hugo Stenbeck Sr köpte ut från det kraschade Kreugerimperiet.

Kreuger tog sitt liv 1932 efter den stora börskraschen och den efterföljande konjunkturkrisen. Stenbecks död kommer efter den största börsnedgången som världen upplevt efter kraschen 1929 och värdet på på de Stenbeckskontrollerade börsföretagen har fallit med 60 procent sedan årsskiftet.

Precis som Kreugerimperiet var Stenbecksimperiet högbelånat och båda fick kritik för det snåriga korsägandet och den dåliga insynen i imperiet.

Både Kreuger och Stenbeck personifierade sina affärsimperium. De hade allt i huvudet och det var bara de som hade full kontroll.

Båda utmanade monopolen. Ivar Kreuger tog upp kampen med den dåvarande tändstickstrusten och Jan Stenbeck tog upp kampen mot telemonopolet.

Men här skiljer sig de båda affärsmännens strategier åt.

Ivar Kreuger slog hål på tändstickstrusten men fortsatte att bygga sitt eget tändsticksmonopol.

Jan Stenbeck slog ur underläge och lyckades komma före Telia på mobiltelefoni, det nordiska mobiltelenätet NMT och han kringgick reklamförbudet i svensk teve genom att sända TV3 över satellit från London.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt