Nya regler utmaning för alla

1999-04-21 14:00  
Sedan den första april gäller skärpta regler för arbete vid bildskärm. En av nyheterna är krav på variation i arbetsuppgifterna, både fysiskt och mentalt.

Men formuleringen oroar flera yrkesgrupper, inte minst cadkonstruktörer, vars arbetsuppgifter är helt knutna till datorn.

- Många har funderingar kring formuleringen. Men vi kan inte ge några generella råd om vad som är otillåtet, säger Christina Jonsson, handläggare på Arbetarskyddsstyrelsen, den myndighet som utfärdar föreskrifterna.

- Men jag ser de här reglerna som en nödvändighet för att vi i framtiden ska kunna nyttja datorer, säger Christina Jonsson.

Bruno Hagi, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på SIF, Svenska industritjänstemannaförbundet, är mycket kritisk mot den otydliga formuleringen; "arbete vid bildskärm som är starkt styrt eller bundet i fysiskt eller psykiskt avseende eller är ensidigt eller är ensidigt upprepat normalt inte får förekomma".

- Det som menas med fysisk ensidighet är ju exempelvis de rörelser - upp och ner och till höger och vänster - som en cadkonstruktör utför miljontals gånger i sitt arbete. Men många kommer tolka det bara som att man exempelvis sitter och matar in data, säger Hagi.

SIF har 335 000 medlemmar. Av dessa tror Bruno Hagi att mellan 5 000 och 10 000 har hälsoproblem på grund av datorarbete.

Han är också kritisk på en annan punkt:
- Det är mycket allvarligt att det viktigaste av allt - emissioner av kemikalier, främst flamskyddsmedel - bara fått ett par rader i de nya föreskrifterna. Jag anser att föreskrifterna måste revideras omedelbart på den här punkten.

- Vid de undersökningar vi gjort bland våra medlemmar är det uppenbart att de mår som sämst när de fått nya datorer. Det borde vara krav på att nya datorer ska stå och gå i ett väl ventilerat rum under ett par veckor, så att man blir av med de allvarligaste emissionerna, säger Hagi.

Trots den skarpa kritiken anser han dock att de nya föreskrifterna är ett stort steg framåt.

Det gör även Peter Magnusson, avtalssekreterare och arbetsmiljöansvarig på CF, Civilingenjörsförbundet, trots att han också är kritisk till de otydliga formuleringarna.

Han hoppas att de nya reglerna ska göra det lättare att ta problem i samband med bildskärmsarbete på allvar.

- Vi har alltid förespråkat en helhetssyn på arbetsmiljön, säger Magnusson. Men det är viktigt att medvetandegöra problemen - som elöverkänslighet till exempel, säger Peter Magnusson.

Enligt honom sätter många civilingenjörer av naturliga skäl logiskt tänkande väldigt högt.

- Så när vi inte finnernågon orsak, bestämmer vi oss för att det inte heller finns några symptom. Det är ju lättare att inse att man får ont i nacken för att man håller musen alltför långt ifrån sig. Kanske de nya föreskrifterna kan ge stöd åt dem som inte vågar erkänna, ens för sig själva, att de faktiskt mår dåligt, säger Peter Magnusson.

Jan Eklund är skyddsingenjör på ABB-hälsan i Västerås. Han anser att det kommer bli mycket svårt att uppfylla kraven på fysisk variation. Också han hänvisar till konstruktörer och andra tjänstemän vars arbetsuppgifter är helt fokuserade på datorn som verktyg.

- Vi kan ju inte byta med varandra heller, för alla gör ju samma sak, säger han.

Erika Ingvald

Mats Ståhlbröst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS