Nya regler för fotbollsspelande robotar

2000-03-23 12:07  
Snart kan "Henke" Larsson och "Jocke" Björklund stanna kvar på avbytarbänken. Japans tre största leksakstillverkare, Bandai, Tomy ochTakara ska lansera fotbollsspelande robotar innan året är slut.

De tre företagen har enats om att skapa gemensamma regler för robotfotboll. Spelarna ska fjärrstyras med infrarödteknik och spela sina matcher på en plan stor som ett pingisbord. Med ben och hjul ska de kunna sparka bollen mot rätt mål.

När de första produkterna i robotfotbollserien kommer ut på marknaden ska de vara "halvfärdiga". Köparen ska själv kunna bygga på och skapa mer spelstarka robotar. Tillbehören kommer att vara av typen automatisk styrning, röstkontroll och videokamera.

För en egen fotbollspelare kommer konsumenten att få betala mellan 400 och 700 kronor.

Även föreningen Robocup federation som anordnar VM i fotboll för robotar är med och utarbetar vilka regler som ska gälla för de mekaniska spelarna. Nästa VM går av stapeln i Japan år 2002.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt