Nya Explorer har landat

2009-03-19 10:32  

Internet Explorer 8 är klar. Klockan 17 i eftermiddag finns den senaste versionen av Microsofts webbläsare färdig att ladda ner.

Efter ett drygt år i beta är Microsoft klart med Internet Explorer 8. Stort fokus ligger på ökad säkerhet, men också en hel del nya funktioner som ska underlätta för användarna.

– En nyhet är att vi inte bara skyddar användarna mot phisingsajter, utan också från att ladda ner filer som vi vet är skadliga, säger Stephanie Smitt Lindberg, ansvarig för Internet Explorer i Sverige.

Försöker användaren att ladda ner ett program eller en annan fil som Microsoft vet är skadlig på ett eller annat sätt kommer en varningsruta upp.

Ingen ok-knapp
Med vetskapen om att användarna har en tendens att bara klicka bort rutor och fortsätt har den här varningen inte någon okej-knapp, utan bara en för att avbryta. Den som verkligen vill ladda ner filen får istället klicka på texten som finns i rutan.

Andra förändringar på säkerhetssidan handlar om att varningarna för phisingsajter, som försöker lura av användare kontouppgifter och lösenord, har gjorts mycket mer påträngande.

I adressfältet markerar man också domännamnet på ett tydligt sätt, för att användarna ska kunna se om man verkligen är inne på sin banks webbplats eller har hamnat någon helt annanstans.

Smartare rss-läsarfunktion
Bland funktionerna som ska göra webben enklare att använda är det framför allt något som Microsoft kallar för Webslices och Acceleratorer, som Stephanie Smitt Lindberg lyfter fram.

– Webbslices är ett sätt att prenumerera på information från webbplatser, en mer användarvänlig RSS-läsare, säger hon.

En webbslice-prenumeration hamnar i webbläsarens övre kant, och blir markerad med fet text när innehållet i den har uppdaterats. Tanken är att det den vägen ska gå att hålla koll på exempelvis nyhetstjänster och sina sociala nätverk.

Skillnaden jämfört med en traditionell RSS-läsare är att innehållet presenteras på ett mer "webblikt" sätt och inte bara som text och eventuella bilder.

Extra tjänster med högerklick
Med Acceleratorer är det möjligt att markera en del av texten på en webbsida och använda i olika tjänster som dyker upp efter ett högerklick. En adress kan man stoppa in i en Accelerator som visar upp var den ligger på en karta, ett engelskt ord i en översättningstjänst och ett namn i en söktjänst för telefonnummer.

Att kunna markera text och högerklicka för att använda den på olika sätt har man kunnat göra också i tidigare versioner av Internet Explorer.

Andra företag krokar i
Det nya med Acceleratorerna är att Microsoft skapat ett gränssnitt för andra som vill kroka i sina tjänster. I Sverige finns bland andra Tradera, Blocket och Tyda med från start.

– Hela tanken med Webslices och Acceleratorer är att man inte ska behöva lämna sidan där man är för att få den informationen man vill ha, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Privat surfande
I den nya versionen får Internet Explorer också ett surfläge som kallas för In Private.

– Integritetsdebatten har ju varit ganska livlig. Det här är ett sätt att välja i vilken omfattning man vill lämna spår efter sig när man surfar på nätet.

Nytt är också skydd mot webbsidor som kraschar webbläsaren. Tidigare en kraschad flik inneburit att hela webbläsaren stängt ner. Så är det inte längre, tack vare att flikarna nu är isolerade från varandra.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt