Nu kan 17 nya tv-kanaler hoppas på nytt tv-nät

2009-03-19 09:04  
Discovery Science Center i Santa Ana i Kalifornien. Foto: Discovery

I mars förra året fick 17 nya tv-kanaler tillstånd att sända i Teracoms digitala marknät. Sedan trasslade det, men nu verkar PTS ha löst knuten.

(UPPDATERAD kl 14.00)PTS föreslog på torsdagen att Teracoms priser på sändningar i marknätet - det som når vanliga antenner - ska tas bort när det gäller betal-tv.

Det gör sannolikt att Teracom börjar bygga ut nätet för de 17 nya tv-kanaler som fick sina tillstånd för ett år sedan, men som ännu inte fått någon plats i nätet.

Bland annat rör det Comedy Central, Discovery Science, TV4 Sport och Viasat Sport.

Satellit och bredband konkurrerar
Anledningen att PTS vill ta bort prisregleringen som infördes 2005 är att det börjar finnas tillräcklig konkurrens från satellit och bredband när det gäller betal-tv-kanalernas möjlighet att nå tittarna.

Däremot vill PTS behålla regleringen för fri-tv, det vill säga sändningarna från TV4 och SVT.

Tvingades sänka priser
Regleringen gjorde att Teracom 2007 tvingadessänka sina priser med tio procent på tv-sändningar och 25 procent på radiosändningar.

När Radio- och tv-verket delade ut de nya tillstånden föråtta rikstäckande och nio lokalkanaleri det digitala marknätet byggde det på Teracoms planer att bygga ut ett sjätte delnät - en så kallad mux - till nationell täckning.

Men Teracom hävdade sedan att PTS reglering gjorde att utbyggnaden inte gick att räkna hem för att prismodellen var felaktig.

Kunde inte sända
PTS å sin sida påpekade att regleringen trädde i kraft redan 2005 och prövats av domstol, och att den ger Teracom rätt att ta ut kostnadsorienterade priser och få rimlig avkastning på investeringar.

Resultatet av soppan blev att kanalerna inte kunda börja sända.

- Vi hoppas och tror nu att Teracom kommer att bygga ut det sjätte sändarnätet, säger Björn Rosén, generaldirektör för Radio- och tv-verket.

Vill verkligen
Teracom säger sig inte ha analyserat PTS förslag ännu, men viljan är det inget fel på:

- Vi vill verkligen bygga det sjätte delnätet, få till nya tjänster, nya kanaler och en övergång till mpeg4 (en ny kraftigare komprimering som en del av de nya kanalerna ska använda,reds anm), men vi måste ha rätt förutsättningar, säger Lennart Ivarsson, kommunikationsdirektör för Teracom.

PTS ska nu ha så kallat samråd med marknaden kring det nya förslaget och räknar med att det kan träda i kraft under tredje kvartalet i år. Till dess gäller de gamla reglerna.

Slipper släppa in konkurrenter
PTS föreslår samtidigt en annan väsentlig nyhet i reglerna. Teracom ska inte längre varaskyldigt att hyra ut kapacitet i sändarnätettill företag som vill försöka konkurrera med Teracom när det gäller SVT:s och TV4:s sändningar.

Den skyldigheten införde PTS 2005 som då konstaterade att Teracom var en dominerande aktör på sin marknad - en analogi med att operatörer som driver mobilnät måste släppa in så kallade virtuella operatörer i sina nät.

Uppstickarföretaget 2T Broadcastingville då konkurrera inom tv-utsändningar av fri-tv, men PTS konstaterar nu att inget företag längre är intresserat av att hyra kapacitet av Teracom och vill därför ta bort skyldigheten med motiveringen att den inte längre är proportionell.

Direkt korkat
- Jag tycker att det är direkt korkat, att de i evighet skulle omöjliggöra en upphandling i konkurrens, och tror att priset som är nu är det rätta. Det är ju inte sant, säger Michael Werner vid Nordic Media Partner som ägde 2T Broadcasting.

Företaget har inte längre planer på att konkurrera med Teracom i Sverige utan agerar nu som konkurrent till Boxers motsvarighet i Finland respektive Italien.

17 nya kanaler i marknätet

De nya kanalerna som ännu inte kunnat börja sända i marknätet:

Nationella kanaler:

Comedy Central
Discovery Science
Jetix
National Geographic Channel
Showtime
TV4 Sport
TV1000
Viasat Sport 1

Lokala/regionala kanaler:

24 Västra Östergötland (Västra Östergötland)
24Norrbotten (Norrbotten)
24nt (Östra Östergötland)
BTTV, Borås Tidning TV (Borås)
Kanal 12 (Karlstad, Sunne, Filipstad)
Kanal Lokal Dalarna Värmland (Dalarna, Gävleborg)
Kanal Lokal Norrland (Jämtland, Norrbotten, Västernorrland)
Kanal Lokal Småland (Småland, Blekinge)
ST TV (Västernorrland)

Mats Lewan

Mer om: PTS Marknätet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt